Tizennégyezer gyanús pénzmozgást figyelt a NAV

Hírek MTI

A korábbiaknál jóval több dolga akadt tavaly a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen küzdő irodának. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal berkeiben működő egység

2019-ben több mint 14 ezer alkalommal kezdett elemzésbe

írja a Magyar Nemzet. A legtöbbször, nagyjából 12 ezer esetben amiatt, mert valamely hazai pénzügyi vagy jogi szolgáltató tett bejelentést gyanús, kétesnek tartott ügyről. Ezekben a közlésekben olyan adatok, tények, körülmények szerepeltek, amelyek pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására vagy bűncselekményből származó dologra, vagyonra utaltak.

A 12 ezres szám meglehetősen nagy, különösen annak fényében, hogy két évvel korábban a kilencezret sem érte el az efféle közlések száma, de 2018-ben is alig lépte túl a tízezret a bejelentés­szám.

A növekedés leginkább annak köszönhető, hogy a jegybank elkezdett fokozottabban figyelni, a bankok pedig jobban ügyeltek a gyanús ügyek felfedezésére.

A lap azt írja, a legtöbbször bankok tettek jelentést, és

a nagyjából nyolcezer bankos bejelentésből több mint hatezer öt nagybanktól érkezett.

Százával fordultak emellett az irodához különféle más pénzügyi szolgáltatók, biztosítók és pénzváltók is. Kaszinó 37 alkalommal volt a bejelentés megfogalmazója, de könyvelőtől, könyvvizsgálótól, ügyvédtől és nemesfém-kereskedőtől is kapott jelzést a hatóság. Az információkat persze nem tartotta meg magának az iroda: a bejelentések felét tavaly továbbította az egység a nyomozó hatóságoknak, így a rendőrségnek, az ügyészségnek, a nemzetbiztonságnak, a terrorelhárításnak vagy éppen az adóhivatal más szervezeti egységeinek.

A Magyar Nemzet arról is beszámol, hogy a múlt évben

157 millió forint, 3,5 millió euró, 7,5 millió amerikai dollár, valamint kilencezer angol font útját akasztották meg.

vagyis biztonságba helyeztek 3,5 milliárd forintnyi értéket.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink