Tíz százalék feletti reálbér-növekedés az év első harmadában

Hírek
Kimagasló mértékű, 10,1 százalékos reálbér-növekedés valósult meg 2018 első harmadában, így nemzetgazdasági szinten 2013 eleje óta, azaz 64 hónapja tart a reálkeresetek emelkedése Magyarországon – mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály közölte, folyamatosan emeli a reálkeresetek növekedési ütemét a közfoglalkoztatotti létszám jelentős csökkenése is, hiszen a versenypiaci bérek - ahova a közfoglalkoztatottak egyre nagyobb számban átmennek - jóval magasabbak. Elmondható tehát, hogy egyre jobban megéri hazánkban dolgozni, hiszen a magyar családok jövedelme is folyamatosan nő, amit a családi adókedvezmény fokozatos emelkedése is nagyban támogat – tette hozzá.

A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás szerinti minimálbér és garantált bérminimum emeléseknek, valamint az adócsökkentések által biztosított mozgástérnek, továbbá a versenyszféra növekvő munkaerő-keresletének és a közszféra béremeléseinek köszönhetően az utóbbi években gyorsuló ütemben nőnek a reálbérek – közölte a tárcavezető. Mint mondta, a bérmegállapodás értelmében a szociális hozzájárulási adó hat év alatt 27%-ról 2022-ig kevesebb mint a felére, 11,5 százalékra csökkenhet, ami a vállalkozások adóterheit több száz milliárd forinttal csökkenti.

A járulékcsökkentést és a Munkahelyvédelmi Akció keretében biztosított adókedvezményeket a vállalkozások vagy pótlólagos munkaerő felvételére, vagy bérfejlesztésre fordíthatják. A folyamatos munkáltatói adócsökkentés így egyre nagyobb teret biztosít a béremelésre a vállalkozásoknál – hangsúlyozta Varga Mihály. A közszférában főként a kormány életpályamodelljeinek köszönhetően több százezer ember bére emelkedik és emelkedett az elmúlt években. Érdemben nőtt a tanárok, egészségügyi dolgozók, a szociális szférában foglalkoztatottak, valamint a rendvédelmi dolgozók keresete, 2019-től pedig az önkormányzati köztisztviselők és a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bérrendezését tervezzük – emelte ki a pénzügyminiszter.

A hatéves bérmegállapodásnak, illetve a kedvező gazdasági helyzet okozta élénk munkaerő-keresletnek köszönhetően a kisebb keresetű megyékben nagyobb mértékben nőnek a bérek, a felzárkózás tehát folyamatos az országrészek között. Várakozásunk szerint a bérek emelkedésének dinamikája idén is fennmarad, továbbra is kétszámjegyű bruttó és nettó kereset-emelkedésre számítunk – közölte a miniszter.

Borítófotó: Hordót állít össze a dongákból egy szakember az Európai Kádárok Kft. palotabozsoki üzemében 2018. június 19-én. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink