Tíz pontos számvevőszéki javaslat a a válság menedzseléséhez

Hírek Szajlai Csaba
Az Állami Számvevőszék megítélése szerint a kormányzatnak fel kell állítania egy kritériumrendszert, és azoknak a javaslatoknak a kidolgozását szükséges elvégezni, amelyek érdemben kezelik a válságot – hangsúlyozta a Figyelőnek Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Domokos László kifejtette, hogy több, úgynevezett helyénvalósági kritériumot dolgozott ki az ÁSZ, amelyek a támogatandó célokra vonatkoznak, valamint az intézkedések szinergiájának megítéléséhez szolgálhatnak támpontul. Többi között az alábbiakat szorgalmazzák a számvevők: környezetkímélő technológiák bevezetése, illetve az energia- és anyagfelhasználás csökkentése, a digitalizáció vívmányainak széleskörű elterjesztése, bevezetése állami és üzleti területen. Ideértve az ezt elősegítő képzést, továbbképzést, szabályozási és jogalkotási kezdeményezést is.

Továbbá az ÁSZ javaslatai között az is szerepel, hogy a kritikus infrastruktúrát fejleszteni kell. Nagyon fontos, hogy az intézkedések fenntartható módon járuljanak hozzá az adóegyszerűsítéshez, a gazdaság kifehérítéséhez, az állami működés integritásának erősítéséhez. S fel kell gyorsítani a közszolgáltatásokat: célszerű, hatékony és gazdaságos működés szükséges.

Az ÁSZ elnöke hozzátette: a további gazdaságvédelmi intézkedések esetében még fontosabbnak tartom, hogy azok – a szociális problémák enyhítése mellett – ne pusztán költségvetési kiadások, hanem olyan befektetések legyenek, amelyek segítik a magyar gazdaság versenyképes illeszkedését a járvány következtében még gyorsabban átalakuló regionális és világgazdaságban.

További részletek a Figyelőben

 

Címlapkép: Kallus György / VG

Ezek is érdekelhetnek

További híreink