Tíz extra perc jön a BÉT-en

Hírek figyelo.hu
A német Xetra kereskedési rendszer legújabb verziója fontos változásokat hoz mától a Budapesti Értéktőzsdére. A befektetők az eddiginél hosszabb ideig kereskedhetnek a kialakult záróáron, emellett dinamikusabb megbízásokkal óvhatják a tőkéjüket.

A frankfurti tőzsde által üzemeltetett és Európa 16 országa között a magyar részvénypiacon is használt Xetra kereskedési rendszer frissítése (T7 9.0) miatt mától új kereskedési szakasszal és két ajánlattípussal bővül a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedelmi rendszere. Varga-Balázs Attila, a BÉT kereskedési és üzletfejlesztési igazgatója a Világgazdaság megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a Xetra rendszer módosításai már mától hatályba lépnek a pesti börzén, a változásokról korábban tájékoztatták az érintett befektetési szolgáltatókat.

Az igazgató megerősítette, hogy

péntektől vélhetően a legtöbb brókerház elérhetővé teszi a kereskedést a kibővített kereskedési szakaszban az ügyfeleinek.

Ez az úgynevezett Trading at Close (TAC) zárószakasz, amely a kereskedés végén kialakult záróáron még további tíz percig lehetővé teszi, hogy üzletkötés szülessen, ha találkoznak az ajánlatok a könyvben.

A 17 óra 5 perc körül meghatározott záróáron 17 óra 15 percig lesz lehetőség kötni. Ez eddig nem volt elérhető opció, viszont húsz perccel öt óra után az eddigieknek megfelelően ugyanúgy véget ér – technikailag is – a kereskedési nap

– magyarázta Varga-Balázs Attila. Hozzátette: péntektől új ajánlattípusokat is engedélyeznek, ezek implementálása szerinte hosszabb időbe telik majd a brókerházaknak.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatja

(Borítókép: katjen, PuzzlePix/Shutterstock)

További híreink