Timmermans a családtámogatást támadta az MSZP kongresszusán

Hírek
Tóth Bertalan, az MSZP-elnöke, frakcióvezető vezeti a szocialisták európai parlamenti (EP) listáját, az eddig esélyesnek vélt Ujhelyi István helyett. Az MSZP szombati budapesti kongresszusa 72 százalékos többséggel fogadta el a listát, ami komoly belső feszültségekről árulkodik.

A lista következő helyein sorrendben Ujhelyi István, majd Szanyi Tibor EP-képviselő áll, őket követi Tüttő Kata, az országos elnökség tagja, Kálló Dániel, a Független Diákparlament képviselője, majd Harangozó Gábor elnökségi tag. A következő a listán Gurmai Zita, az elnökség tagja, a nőtagozat vezetője, Mester Barnabás, a párt uniós szakértője. A kilencedik és a tizedik helyen két volt uniós biztos: Andor László és Kovács László szerepel.

Tóth Bertalan azt mondta nem kíván EP-képviselő lenni, listavezetői pozíciója pusztán formális. Nyilvánvalóan arról van szó, hogy a hazánk lejáratásából jelesre vizsgázó Ujhelyit még az MSZP szavazói sem tartják szimpatikusnak.

Tóth Bertalan jelezte továbbá, hogy a most elfogadott listát nem tekintik véglegesnek, ahhoz ugyanis más pártok csatlakozását is várják. A Párbeszéd már jelezte is, hogy velük közösen kíván indulni az EP-választáson.

Megújulás vagy totális emberhiány?

Külön misét érne meg Kálló Dániel jelölése, aki a magát „függetlennek” nevező Diákparlament képviselője és a kormányellenes tüntetések állandó résztvevője. Az ő jelölése tökéletesen megmutatja az MSZP évek óta sulykolt „megújulási politikájának” teljes kudarcát. Az MSZP képtelen saját soraiból képviselőket kiállítani, ezért fogott össze már korábban a Párbeszéddel és ennek köszönhető Kálló Dániel jelölése is.

A másik érdekes név Kovács Lászlóé, akit Mesterházy korábban háttérbe szorított a „megújulás” jeleként. Kovács László jelölése szintén rámutat az MSZP válságára, miszerint egész egyszerűen nincs új generáció, ami pedig van, az nem az MSZP-ből jön.

Timmermans: nem szabad összefogni a szélsőjobbal

Frans Timmermans, az Európai Szocialisták csúcsjelöltje is részt vett az MSZP kongresszusán. A Soros Györggyel bevallottan jó kapcsolatot ápoló Timmermans pozitívan beszélt az MSZP Nagy Blanka trágár diáklány melletti kiállásáról és a párt eddigi miniszterelnök-jelöltjeit megszégyenítő ígérgetésből sem volt hiány.

A politikus szerint a szocialistáknak a fiatalok felé kell fordulniuk, melléjük kell állniuk, és olyan körülményeket kell teremteni Magyarországon, hogy a fiatalok ne távozzanak külföldre.

Hangsúlyozta, ha megválasztják az EB elnökének, mindent megtesz azért, hogy a férfiak és nők bére közötti negyven százalékos különbséget nullára csökkentse. Hasonló ígéretet tett a férfiak és a nők nyugdíja közötti különbség csökkentésére is.

Timmermans a családtámogatási rendszert is támadta a kongresszuson. Véleménye szerint nem adókedvezménnyel lehet az embereket gyermekvállalásra ösztönözni.

Soros-féle kampánybeszéd

Frans Timmermans gyurcsányi magasságokban érezhette magát, amikor a nacionalizmus helyett a hazafiságot javasolta, és azt mondta: mindannyiunknak patriótának és hazafinak kell lennünk. Egy hazafi olyan személy, aki szereti országát, elmegy külföldre és elmeséli, milyen szép az országa – magyarázta.

Az EP-kampányát Orbán-ellenességre építő Timmermans hozzátette: a nacionalizmus az emberekben történő félelemkeltést jelenti; nacionalisták olyan emberek, akik félnek, meg vannak sértődve, mindenhol ellenséget látnak, a szomszédaikat is ellenségnek tekintik.

Kifejtette, senki sem úgy születik, hogy gyűlöl, senki nem születik antiszemitának, gonosznak, az embereket azzá teszik. Különösen érdekesen hangzik ez a baloldal és a Jobbik bimbózó románcának fényében, főleg úgy, hogy Timmermans egyik legfőbb ígérete, hogy megválasztása esetén sem fog össze a szélsőjobbal. Azt már nem firtatta, hogy az MSZP éppen ezt csinálja.

„Sose legyünk puhányok! Követeljük az akadémiai szabadságot, a sajtó szabadságát, a civil szervezetek szabadságát!" – szólított fel. Azt mondta, nem kötnek kompromisszumot a bíróságok függetlenségével, az állampolgárok egyenlőségével kapcsolatban és a jogállamiságot illetően.

Borítófotó: Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje, az Európai Bizottság alelnöke beszédet mond az MSZP kongresszusán, ahol a párt európai parlamenti (EP-) listájáról és választási programjáról döntenek a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. február 16-án.
MTI/Balogh Zoltán