Tiltakozás és felháborodás a beregszászi magyarellenes akció miatt

Hírek
A magyar külügyminiszter tiltakozott, Kárpátalja kormányzója pedig elítélte és felháborítónak tartotta az ukrán szélsőséges nacionalisták hétvégi beregszászi magyarellenes akcióját.

Vasárnap délután a több mint fele részt magyar lakosságú városban hatóságilag engedélyezett felvonulást tartott a Szvoboda (Szabadság) párt Karpatszka Szics (KSZ) elnevezésű katonai szervezete, tiltakozásul az ukrán oktatási törvényt érő kárpátaljai magyar és magyarországi bírálatok ellen. A menet közel száz résztvevője petárdákat és füstbombákat dobálva vonult több mint egy órán át Beregszász utcáin, a magyar konzulátus épülete előtt pedig Oleg Kucin, a KSZ parancsnoka, a vereckei honfoglalási emlékmű egyik gyújtogatója azt mondta, hogy Magyarország beavatkozik Ukrajna törvénykezésébe. Egyúttal nehezményezte, hogy Beregszászon sok a kétnyelvű és a magyar felirat, valamint a magyar nemzeti jelkép.

A városháza előtt elhaladva a tüntetők, kihasználva az ott posztoló rendőrök tétlenségét, egy zászlórúddal leemelték az épület erkélyről a magyar nemzeti lobogót, amelyet meg is akartak gyújtani, de Kucin megakadályozta. Később dulakodás alakult ki a rendőrök és az őket petárdák dobálásával provokáló tüntetők között.

Magyarország elvárja Ukrajnától, hogy tartsa féken az olyan nacionalista csoportokat, mint amelynek tagjai a hétvégén letépték a magyar zászlót a beregszászi polgármesteri hivatalról – jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében tartott sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: egy jól működő és európai integrációra vágyó országban nem tűrik el az ilyen eseményeket, az elkövetőket mielőbb kézre kell keríteni és felelősségre kell vonni. Az üggyel kapcsolatban bekérették Ukrajna budapesti nagykövetét.

Felháborítónak tartja a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal a jobboldali tüntetőknek viselkedését – reagált később Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó.

Kifejtette: miközben Ukrajna mindent megtesz annak érdekében, hogy közös érintkezési pontokat találjon és elsimítsa az új oktatási törvény miatt Magyarországgal kialakult nézeteltéréseket, addig egy maroknyi kisebbség provokatív viselkedésével megpróbálja egymásra uszítani a két népet. Moszkal szerint a radikális nacionalisták egy követ fújnak az orosz titkosszolgálatokkal, akik igyekezetükben “majd kibújnak a bőrükből”, hogy Kárpátalján nemzetiségi alapon destabilizálják a helyzetet – tette hozzá.

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a provokatív akciót szervező erők a legminimálisabb támogatással sem rendelkeznek Kárpátalján, ezt jelzik a tavalyelőtti helyhatósági választások eredményei – fogalmazott kormányzó, megjegyezve, hogy a füstbombás felvonulás résztvevőinek többségét a szomszédos megyékből, elsősorban Lemberg (Lviv) környékéről szállították Beregszászra.

Hennagyij Moszkal hangsúlyozta, hogy Kárpátalja lakói nemzetiségüktől függetlenül Ukrajna patriótái, s az első kárpátaljai hős, aki életét áldozta a kelet-ukrajnai harcokban, magyar nemzetiségű beregszászi lakos volt. Bírálta a rendőrség magatartását, mert az szerinte tétlenül szemlélte a provokációt Beregszászon.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink