Tiktokker az ominchanelről: van benne lehetőség

Hírek Érsek M. Zoltán
Jilly Krisztina, már akkor is gondolt a jövőre, amikor évekig az egyik legnagyobb kereskedelmi csatorna népszerű sorozatának főszereplői közé tartozott. Az elmúlt időszakban tudatosan megszerzett közösségi média tudását most a mai kor legnépszerűbb platformjának számító Tiktokon is sikeresen hasznosítja.

„A közösségi médiához kötődő történetem nagyon érdekes folyamat volt, mert előtte a Semmelweis Egyetemen diplomáztam rekreáció szervezőként és egészségfejlesztőként. Majd belecsöppentem a tévés világba és emellett egy másik vonalon a rendezvényszervezésbe, és úgy éreztem megtaláltam, amit akartam. Ebben az is szerepet játszott, hogy élsportolóként magától értetődő volt, hogy a Semmelweis részeként működő Testnevelési Egyetemen szerzek diplomát. De valójában is a rendezvényszervezés érdekelt a legjobban: mivel az volt az álmom, hogy sikeres rendezvényszervező leszek. Egy nagy cégnél kezdtem el dolgozni. Ott ért utol a TV, amikor a kollégáim poénból beneveztek A konyhafőnökbe. Szó szerint elvittek a castingra, mert nem akartam menni és amikor már bekerültem, úgy voltam vele, megpróbálom. Utána jött az Éjjel-nappal Budapest, majd az influenszer megkeresések, hogy különféle termékeket reklámozzak”- meséli a történetet Jilly Krisztina.

Már az elején úgy érezte, a megszokottnál jobban is lehetne csinálni a közösségi médiás marketinget. Először ez foglalkoztatta, majd amikor már sok megrendelés érkezett hozzá és nagy cégek kampányait vitte, rájött, hogy ebből komolyabb pénzt is lehet csinálni. Mivel úgy érezte a siker érdekében még érdemes tanulnia, beiratkozott egy OKJ-s képzésre, de hamar meglepődött, amikor kiderült, hogy már akkor többet tudott a Facebook hirdetéskezelőről, mint a tanár, aki csak az elméletet oktatta, miközben ő már napi rutint szerezve a gyakorlatból ismerte az algoritmus működését.

„Ezután kezdtem el komplexebb marketing projekteket felvállalni azoknak a cégeknek, amelyeket már influenszerként segítettem. Mivel kifejezetten jó eredményeket hoztam, egy organikus folyamat részeként hamar elkezdtek egymásnak ajánlgatni az ügyfelek azzal, hogy milyen kevés pénzből milyen komoly bevételt generáltam nekik. Ez a folyamat a mai napig nem állt meg, mert minden projektbe a szívemet-lelkemet beleteszem, miközben nemcsak általános marketinges fejjel gondolkodom. Minden feladatot úgy közelítek meg, hogy ha én felhasználó lennék, mi az, amiért az adott a terméket választanám.”

A kihívás azért is nagy, mert az online marketing területe állandóan változik, fejlődik. „Olyan szintű a változás, hogy folyamatosan tartani kell a tempót, és fejlődni kell, mert ha valaki akár csak egy hónapot is kihagy, biztosan lemarad. Ráadásul a Tiktok révén egy új korosztály is belépett a fogyasztók körébe és így a 16-19-20 éves korosztály tagjaival beszélgetve tanultam meg azokat az apró trükköket, amelyek kifejezetten hatásosnak bizonyulnak. Mert például a sokkal rövidebb, dinamikusabb Tiktoknál messze nem úgy kell gondolkozni, mint egy Youtube videónál, vagy egy reklámfilmnél. Ezt például egy 18 éves fiútól tanultam meg, aki ő napi szinten ebben a világban él.”

Az állandó jelenlét igénye ugyanakkor furcsa helyzetet teremtett azzal, hogy miközben 0-24 órában a megrendelők social media platformjára koncentrál, a privát profiljára már nem jut idő. Olyan ez, mint a suszter cipője mondja, hozzátéve, hogy ma már eljutott oda, hogy van egy olyan asszisztense, akire a saját Instagram és Tiktok fiókját bízta. Ami azért is fontos, mert miközben jelenleg nem szerepel a televízióban, a korábban elköteleződött követői ma is rendkívül aktívak és a mai napig követik a munkásságát. Főleg amióta ő szervezi a Cápák közt egyik befektetőjének számító Moldován András kampányait.

„András esete is tipikus példája annak, hogy minden közösségi média kampánynak meg kell találni a stílusát és a közönségét. A Tiktok alapvetően a fiatalos, de ez csalóka, mert miközben sokan azt gondolják, hogy azt csak a 18+-osok pörgetik, az messze nem igaz. Még akkor sem, ha a Tiktok nagyon trükkös, lendületes: az első három másodpercnek kell nagyon ütősnek lennie, ehhez kell nagyon feszesre kell vágni a videót ahhoz, hogy az jól működjön.”
Jilly Krisztina szerint a közösségi média még azzal az előnnyel is együtt jár, hogy bármilyen nyelvterület megszólítható a megfelelő nyelvű üzenettel.

„Nekem is van például angol nyelvű, videóm. Ha az kikerül a for you-ba (nagy tartalom folyam) már látják az ismerősök meg a követők és a szám így a megtekintés 500 ezerig is felmehet. Utána jöhet a globál, az már másfél milliós nézettség fölött indul. Ezt már a világ akár minden részén látják, különösen akkor, ha trendet teremtett, vagy annyira jól sikerült a videó, hogy nagyon sok országban szeretik és utánozzák. Ez egyébként annyira nem is nehéz, „csak” egy jó trendet kell kiválasztani és „csak” egy jó kreatív ötlet kell hozzá.”
Jilly Krisztina szerint annak ellenére, hogy a magyar piac kicsi, itt is el lehet érni több milliós nézettséget. Miközben neki is van 2,3 milliós videója, Moldován András legutóbbi három videójából kettő, több, mint másfél millió elérés felett van a Tiktokon.

„Szerintem olyan világban élünk, ahol a sok ember a közösségi médián fedezi fel a különféle impulzusokat, ezért tartom fontosnak hogy ez a választék minél nagyobb és színesebb legyen. A Tiktok egy olyan platform, ahol koncentráltan jelennek meg az információk és az érdekes, vicces dolgok. Minden össze van sűrítve, fel van gyorsítva, és ezért van az, hogy ha az ember elkezdi pörgetni, a platform beszívja magába, mert megnézi a következőt, a következőt, a következőt. Az is tény, hogy nagyon sokan Tiktokfüggők lesznek, mert az algoritmus úgy van felépítve, hogyha valaki belájkol egy videót, akkor az a hozzá nagyon hasonló videókat fogja folyamatosan földobálni neki. Tehát olyan impulzust ad, ami az ő kíváncsiságát, érdeklődését kielégíti.”

A Facebook ennél sokkal lassúbb platform, ahol egészen másfajta hirdetésekkel kell operálni. Ott már nagyon néz organikusan növekedni – mondja -, inkább a különféle tematikákhoz, érdeklődési körökhöz kapcsolódó csoportokban van a dinamika. Éppen a különbözőségük miatt nagyon könnyű összehozni a Facebookot, a Tiktokot és az Instagramot. A folyamat lényege, hogy a Tiktokon építünk egy brandet, amit az Instagrammon építünk tovább és utána erre a Facebookon tudunk ráhirdetni kihasználva azt, hogy ha az ember ötször lát egy terméket, már úgy érezni ismeri és ezért kedveli is. Más kérdés, hogy a nagy látogatottság nem feltétlenül generál tömeges vásárlást.

Jilly Krisztina szerint ezért van az, hogy miközben a sok pénz mindig nagyobb lehetőségeket tartogat, miközben már egy kisebb befektetéssel is elérhető az az eredmény, amit visszaforgatva tovább lehet lépni, a legfontosabb mindig az ütős, kreatív ötlet és a gondos kampánytervezés. Már csak azért is mindig vannak olyan kiskapuk, amelyeket kihasználva a specialisták mindig nagyon komoly előnyöket képesek generálni az ügyfélnek. De csak akkor, ha mindig naprakész tudással követik a technológiai változásokat és a platformok folyamatosan végrehajtott változásait.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink