Tévút is lehet a gazdasági növekedés mindenhatóságára alapozni jövőt

Hírek
Alacsonyabb növekedés mellett is prosperálhatnak a fejlett országok, ha társadalmuk az anyagi javak hajszolása helyett a fenntarthatóságot és a szolidaritást tűzi a zászlajára – állapítja meg a gazdasági növekedés mindenhatóságának mítoszát cáfoló véleménycikkében a Reuters.

A növekedési kényszer, a GDP erő feletti bővítésének hajhászása nem sok jóra vezet, sőt könnyen kontraproduktív lehet, az emberiségnek a realitásokkal kell szembenéznie, hogy fenntartható módon kezelhessék a Föld véges erőforrásait – ez a summázata a Reuters elemzésének, amely a gazdag országok gazdasági növekedését, társadalmaik boldogságérzetét és lehetőségeit veti össze a fejletlen és a feltörekvő országok növekedésre alapozó gazdaságpolitikájával.

Az anyagi javak hajszolásában, a sokszor teljesen értelmetlen igényeket keltő és azokat kielégítő fogyasztásban élenjáró, gazdag országok előtt az a kérdés, hogy polgáraik vajon képesek lesznek-e továbbra is jól élni a lassabb növekedés korszakában. Ez részben az erőforrások elosztására vonatkozó gazdasági és politikai döntések függvénye.

Ha a jómódú országok nem tudnak visszavenni a szerzési vágyukból, és valamelyest elszakadni az individualista gondolkodásmódtól, abból sok boldogtalanság és számos konfliktus fog fakadni. Ám ha céltudatosabb, gondoskodóbb és zöldebb jövőt választanak, a polgárok boldogulhatnak.

A cikk itt folytatódik

Ezek is érdekelhetnek

További híreink