Terrortámadás történt London szívében

Hírek
A rendőrség megerősítette, hogy a London hídon történt gázolásos, illetve a közeli piac, a Borough Market környékén elkövetett késeléses támadásokban heten haltak meg (az egyikük egy kanadai állampolgár), és a három elkövetőt a kivonuló fegyveres rendőri egységek a Borough Market területén agyonlőtték.

Hét ember halt meg, miután London központi részén egy kisteherautó nagy sebességgel a tömegbe hajtott. Az eset a London Bridge-en történt, a brit hatóságok terrorcselekményként kezelik az ügyet. Támadás történt a híd közelében lévő Borough Marketen is, ahol a terroristák késekkel támadtak járókelőkre. A rendőrség 8 percen belül a helyszínen volt, a három támadót lelőttek. A terrortámadás öt nappal a csütörtökre időzített előrehozott törvényhozási választás előtt történt. A brit pártok felfüggesztették a kampányrendezvényeket.

A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára. 

A mostani támadás rövid idő alatt a harmadik volt Nagy-Britanniában. Kevesebb mint két hete egy öngyilkos merénylő bombatámadást hajtott végre Manchesterben egy popkoncerten: a merénylet 22 áldozatot követelt. Márciusban egy támadó öt embert ölt meg, miután London központjában, a Westminster Brigde-en a járókelők közé hajtott.

A szombati merényletnek 48 sebesültje van, őket kórházban ápolják. Sadiq Khan londoni polgármester szerint többen közülük válságos állapotban vannak. A polgármester figyelmeztetett arra, hogy továbbra is lehet támadásokra számítani. Khan a Reutersnek nyilatkozva úgy vélekedett: nem szükséges a csütörtökre kitűzött választás elhalasztása.

Marad a terrorkészültség jelenlegi szintje

A múlt havi manchesteri merénylet után néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, de a riasztási szintet a múlt hétvégén ismét a korábbi, második legmagasabbra mérsékelték.

Khan a BBC-nek adott vasárnapi nyilatkozatában kijelentette: nem volt hibás intézkedés a terrorkészültség mérséklése, hiszen a jelenlegi, második legmagasabb riasztási fokozat is rendkívül erőteljes rendőri készenlétet jelent.

Orbán: Készek vagyunk hozzájárulni a biztonság megvédéshez

Orbán Viktor táviratban fejezte ki megdöbbenését és együttérzését Theresa May brit miniszterelnöknek. "Az Egyesült Királyságot ért támadások különös megrázkódtatást jelentenek minden magyar számára, hiszen az elmúlt évtizedben – munka vagy tanulás céljából – számos honfitársunk választotta az Önök gyönyörű fővárosát" – írta Orbán Viktor, leszögezve: Magyarország kormánya és a magyar emberek "továbbra is készek hozzájárulni közös biztonságunk megvédéséhez." "Ezúton fejezem ki együttérzésemet az áldozatok családtagjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánok" – zárul a magyar miniszterelnök levele.

Áder János gyásztáviratban fejezte ki együttérzését

A köztársasági elnök a II. Erzsébet királynőnek küldött gyásztáviratában őszinte részvétéről biztosította az ártatlan áldozatok hozzátartozóit, valamint gyors és teljes felgyógyulást kívánt a sérülteknek – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t. 

"Biztosíthatom Felségedet, hogy ezekben a nehéz órákban szívből együtt érzünk a terror sújtotta britekkel, és lélekben ott vagyunk velük" – fogalmazott levelében a magyar államfő.

Az Egyesült Királyság a továbbiakban is számíthat Magyarország határozott támogatására és erőfeszítéseire annak érdekében, hogy közös fellépéssel mielőbb meg tudjuk fékezni a békés emberek életét fenyegető, gátlást nem ismerő gyűlölet erőit – tartalmazza Áder János II. Erzsébetnek írt levele.

Az Európai Unió intézményeinek vezetői is részvétüket fejezték ki 

 Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta: szívvel-lélekkel együtt érez "az újabb gyáva támadás" áldozataival. "Európa az Egyesült Királyság mellett áll a terrorizmus elleni harcban" – írta rövid üzenetében a Twitteren a lengyel politikus.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szintén a Twitteren írta: elborzadva követi a legújabb incidensekről szóló híreket. "Imádkozom az áldozatokért és családjaikért. Vigyázzanak magukra, kérem" – írta a korábbi luxemburgi kormányfő.

 Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke #EgyüttATerrorizmusEllen hashtaggel azt osztotta meg a Twitteren, hogy osztozik a gyászban, a támadást pedig szörnyűségnek nevezi. "Ezeknek véget kell vetni" – szögezte le az EP elnöke.   

Ezek is érdekelhetnek

További híreink