Térdre rogyott a német gazdaság, a kilátások sem túl biztatóak

Hírek vg.hu
Két negyedév stagnálás után jelentősen csökkent a GDP. Bár a fogyasztás nőtt és az infláció lelassult, a német gazdaságot továbbra is befektetések visszaesése és a gyenge üzleti bizalom fojtogatja.

A német gazdaság két egymást követő stagnálás után végül jelentősen zsugorodott 2023 utolsó negyedévében, miután a meredeken emelkedő árak, a megugrott hitelköltségek és a gyenge külső kereslet túl nagy nyomást gyakorolt a gazdaságra.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint bruttó hazai termék (GDP) 2023 utolsó negyedévében 0,3 százalékkal csökkent az előző, három hónapos időszakhoz képest, megerősítve január végén közzétett előzetes eredményeket – ezzel a visszaeséssel a gazdaság 2020–21 óta először technikai recesszióba csúszott.

A német gazdaság tavaly negatív tartományban fejezte be az évet. Az utolsó negyedévben a beruházások csökkenése visszafogta a gazdasági aktivitást, bár a fogyasztás enyhén növekedni tudott

– kommentálta az eredményt Ruth Brand, a hivatal elnöke. Az első három negyedévben a GDP nagyrészt stagnált a globális kihívások közepette. Éves szinten Németország gazdasága az utolsó negyedévben 0,2 százalékkal zsugorodott, szorosan követve az előző időszak 0,3 százalékos csökkenését.

Az Ifo Intézet németországi üzleti hangulatmutatója 2024 februárjában enyhén, 85,5 pontra emelkedett, minimálisan elmozdulva a januárban mért három és fél éves mélypontról (85,2), és megfelelve a piaci várakozásoknak.

A vállalatok kevésbé negatívan nyilatkoztak a következő hónapokra vonatkozó várakozásaikról – 84,1 pont a januári 83,5-tel szemben –, miközben a jelenlegi üzleti helyzetük megítélése 2020 júliusa óta a leggyengébb szinten maradt.

A csökkenő befektetések lassították a német gazdaságot

A háztartások végső fogyasztási kiadásai a 2023 elején tapasztalt erőteljes visszaesés után a tavaly némileg helyreálltak – az utolsó negyedévben 0,2 százalékkal nőttek az előző három hónaphoz képest –, ezzel párhuzamosan pedig az inflációs ráta is csökkent.

Ezzel szemben a befektetések negyedéves szinten tovább csökkentek, az építőipari állóeszköz-felhalmozás például 1,7 százalékkal csökkent az előző negyedéves szinthez, szorosan követve az előző 6 hónapban mért visszaesést.

Az építőiparon különösen nagy a nyomás: az Ifo jelentése alapján az üzleti bizalom az ágazatban 59, a Hamburg Commercial Bank (HCOB) BMI-felmérése pedig 36,3 pontra esett – mindkét adat történelmi mélypontot jelent.

A cikk itt található.

Címlapfotó: A befektetések csökkenése nyomás alatt tartja a német gazdaságot. Munkások állnak az IG Metall szakszervezet logóját ábrázoló kemence mögött egy bérvita miatt tartott figyelmeztető sztrájk idején. AFP / Frank Rumpenhorst

Ezek is érdekelhetnek

További híreink