Tényleg nincs másik Index?

Hírek
Sajnos nincs, pedig milyen jó lenne, ha ott mégis megjelennének az Index által bojkottált hírek.

Az elmúlt napok egyik fontos témája, hogy a baloldali és liberális pártok választási együttműködést kötnek-e a szélsőjobboldali Jobbikkal. Eddig minden arra utal, hogy igen. Egyedüli kivétel a Liberálisok főpolgármester-jelöltje, Sermer Ádám, aki egyértelműen kijelentette, hogy nem képzelhető el választási együttműködés egy szélsőjobboldali párttal, pláne nem a Jobbik múltjának és jelenének ismeretében.

Sermer mellett felszólalt Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke, Köves Slomó, az EMIH főrabbija és Csóka János Pál, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, egyben az MSZP nemzetiségi tagozatának alelnöke. Mind ugyanazt mondták: a demokratikus pártok ne működjenek együtt a Jobbikkal.

Kérdés, hogy ezen fontos megnyilatkozások mennyire jutnak el a baloldali és liberális szavazókhoz. Ha az Indexen múlik, akkor semennyire. Köves Slomó és Csóka János Pál üzenetei egyáltalán nem érték el a szerkesztőik ingerküszöbét. Számukra lényegtelen, hogy megjelenésében jól láthatóan vallásos zsidó származású emberekből álló közösség vezetője, vagy az elsősorban vidéki, az ország szegényebb régióiban élő romákért aggódó fővárosi roma vezető mit mond a témában. Lényegtelen szempont az Index szerint, hogy ha a fővárosban megszerzi a baloldal a Jobbik támogatását, akkor annak logikus ára, hogy vidéki városokban és falvakban a baloldal támogatásával lehet jobbikos polgármestere az ott élő romáknak is. Pedig az ismert példákról, mint Ózd, Tiszavasvári vagy Érpatak, az Index beszámolt korábban, így pontosan tudják, miért tragikus ez a lehetőség.

A legcinikusabb húzásuk Ronald Lauder nyilatkozatához fűződik, ami most nem kapott tőlük olyan kiemelt figyelmet, mint amikor a kormányt kritizálta, hanem Karácsony Gergely elfogadhatatlan nyilatkozatával kapcsolatos bocsánatkéséről szóló cikkükbe tették utólag, majd az is hamarosan lekerült a nyitólapról. Így gyakorlatilag senki nem olvasta Lauder szavait, aki az Indexről tájékozódik a napi hírekről.

Az elhallgatások csak az indexes taktika egyik része, a másik oldala, amit viszont szívesen megírnak és kiemelten kezelnek. Például az a beszámolójuk, hogy az Echo TV Keménymag című műsorában „a kurucinfo stílusában zsidóztak”, amikor Jakab Pétert, a Jobbik országgyűlési képviselőjét Jákobnak nevezték. Aki olvasta már a kurucinfót, az pontosan tudja, hogy ez óriási túlzás, a Jobbik korábbi kommunikációs csatornája döbbenetesen alpári és szélsőséges hangvételét nem lehet egy lapon említeni a Keménymag szereplőinek kifogásolt megnyilvánulásával. Az Echo TV vezetése elfogadta Jakab Péter tiltakozását, hogy helytelen volt ilyen módon jelezni azt az értetlenséget, miként lehet egy Holokauszt-áldozat dédunokája szélsőjobboldali politikus, akinek a sikeréhez olyan médiumok járultak hozzá, mint a kurucinfo. Természetesen ezt pontosan tudják az Index újságírói is.

Az Index taktikája röviden azzal írható le, hogy minden erejükkel igyekeznek szétkenni a szélsőjobboldali érintettséget, ezzel relativizálva a készülődő történelmi bűnt, hogy a baloldal a szélsőjobboldalt hatalmi pozícióba segítheti.

 
 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink