Teljes mértékben átalakítja a kormány a Balaton építési szabályozását

Hírek Figyelő
Alapjaiban újul meg a Balaton építési szabályozása, a cél a tópart értékeinek megőrzése – hívta fel a figyelmet az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára.

Az új építészeti kerettörvénnyel, az új Vízparti tervvel és a Területfejlesztési törvény korszerűsítésével a Balaton egész térségének szabályozása megújul, amelynek során előtérbe kerül a Balaton elérhetősége, zöldterületeinek, természetes környezetének védelme és az a cél, hogy csak a tájba illeszkedő, minőségi épületek jöhessenek létre. Erről tartott előadást Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára a Portfolio Balaton Business Forum 2023 eseményén, a balatonfüredi Anna Grand Hotelben.

– A Balaton mindenkié, ezért a magyar építészeti szabályozás egyik legfontosabb ügye. A szabályozás során kiemelt cél, hogy hogy meg tudjuk őrizni azt a természeti és épített környezetet, ami miatt milliók keresik fel évente – mutatott rá az államtitkár.

Megjegyezte: a jelenlegi szabályozás elavult és nem képes a felmerült problémák kezelésére. Ezért az Építési és Közlekedési Minisztérium az új építészeti törvénnyel, az új Vízparti tervvel és a Területfejlesztési törvény korszerűsítésével megújítja a teljes szabályozást. Ha valaki először jár a Balaton-felvidéken, könnyen hiheti, hogy egy borászat kötelező eszköze a szauna és a medence. Lánszki Regő szerint a szabályok kijátszása helyett egyértelmű, szigorú kereteket, hitelességet kíván teremteni az új szabályozás.

– Kiemelt célnak tekintjük a Balatonnál a zöldterületek megőrzését, ezért lényegében nem engedjük további zöldterületek beépítését – emelte ki.

A Balaton lényegéhez tartoznak az elérhető strandok és a parti sétányok. Ezért az új szabályozás alapján a belterülethez csatlakozó partszakasz legkevesebb 30 százalékán legalább 5 méter szélességű közhasználatú parti sétányt kell biztosítani, strand pedig csak zöldterület létrehozása céljából szüntethető meg.

– A Balaton megközelíthetőségének érdekében a szabályozással építési előnyt biztosítunk azon ingatlantulajdonosok, építtetők számára, akik az önkormányzattal szerződve építési telkükből legalább 20 méter széles parti sávot az önkormányzat részére tulajdonba adnak közhasználat céljára – mondta el Lánszki Regő.

Az elmúlt évtizedekben számos építészeti problémával találkozhattunk a Balaton partján is. A túlépítettség, a rossz minőségű, tájba nem illő épületek ugyanúgy problémát okoztak, mint a közvetlen vízparton a jellegtelen, sokszintes társasházak, szállodák megjelenése. Az építészeti minőség biztosítása érdekében az új építészeti törvénnyel létrehozza a kormány a balatoni főépítész tisztségét, aki minden balatoni ügyben részt vesz az OÉT ülésén és a települések településtervét is kontrollálja. Az ő munkáját segíteni fogja a Balatoni Főtájépítész, aki a környezet tájépítészi értékeinek védelméért felel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Puzzlepix- Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink