Taylor Swift hozhatja el a bakelit reneszánszát?

Hírek magyarnemzet.hu
A digitális letöltések, a streaming és az online-lemezpiacok korában felvetődik a kérdés, van-e létjogosultsága ma akár külföldön, akár itthon a hagyományos lemezboltoknak. Budapesten több tucat kisebb-nagyobb fizikai üzlet működik, amelyek a forgalomra sem panaszkodhatnak, mivel divat a vinilgyűjtés.

A vinil eladási mutatója világszerte folyamatosan nő. A Recording Industry Association of America szerint az Egyesült Államok fizikai lemezeladásai tavaly a 2013 óta mért legmagasabb szintre ugrottak. A brit lemezkiadókat tömörítő British Phonographic Industry (BPI) adatai még ennél is megdöbbentőbb számokat mutatnak: az Egyesült Királyságban 1990 óta nem adtak el annyit, mint tavaly. Az eladások 11,7 százalékkal nőttek, 5,9 millió vinil fogyott 2023-ban. Ez több, mint négyszerese az előző évi eladásemelkedésnek, és ez a tizenhetedik növekvő év. A legtöbb szakíró a mostani eredményt Taylor Swift sikeréhez köti, aki nemcsak a milliárdos bevételt produkáló The Eras turnéjával és koncertfilmjével jutott a csúcsra, hanem újra felvette, az először 2014-ben debütált 1989 című albumát, amely az év legkelendőbb korongja lett Nagy-Britanniában.

„A vinileladások megugrása jelzi, hogy a fizikai zenei piac (amely a bakelitlemezeken kívül a CD-ket és a kazettákat is magában foglalja) annak ellenére növekszik, hogy a streamingszolgáltatások, mint a Spotify és az Apple Music dominálják a teljes zenei spektrumot

– mondja Jo Twist, a BPI vezérigazgatója. Tehát a vinil által vezetett fizikai termékek újjáéledése a zenei piac ellenálló képességét is mutatja a streamingkorszakban. A Beatles karácsony előtt megjelent, a mesterséges intelligencia segítségével befejezett dala, a Now and Then is például bakeliten fogy a leginkább.

Magyarországon is újra népszerű a vinil, számos online lemezbolt működik.

A Bakelit Records például a klasszikusoktól az újdonságokig mindent kínál, különös tekintettel az elektronikus zenére. A Hanglemeztasak kisebb-nagyobb gyűjteményeket vásárol fel, elsősorban nagylemezeket keresve stílustól függetlenül. Az árat az állapot, a kiadási hely és év, illetve a zenei anyag aktuális népszerűsége határozza meg.

Budapesten több tucat kisebb-nagyobb fizikai lemezbolt is működik, amelyek a forgalomra sem panaszkodhatnak az utóbbi időben. Hiába lehet ugyanis online megrendelni egy-egy bakelitet, a gyűjtők szeretnek maguk válogatni.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapfotó: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink