Távozik posztjáról a horvát külügyminiszter

Hírek
Lemondott tisztéségről Davor Ivo Stier külügyminiszter, de továbbra is titkára lesz a kormányzó pártnak, a Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ), és a kereszténydemokrata politikát fogja képviselni a parlamentben.

Sajtóértesülések szerint Stiernek nem tetszett, hogy a jobbközép HDZ a liberális Horvát Néppárttal (HNS) kötött új koalíciót a múlt héten. Május elején tette ki a koalícióból Plenkovic kormányfő a Híd pártot, mert az megszavazott egy bizalmatlansági indítványt. Stier azon a véleményen volt, hogy a kormányválságot nem egy új koalícióval, hanem előre hozott választásokkal kell megoldani.

"Nagy megtiszteltetést jelent Horvátországot képviselni a világban, de most fontosabb a kereszténydemokrata értékeket képviselni itthon" – hangsúlyozta rendkívüli sajtótájékoztatóján Davor Ivo Siter, egyúttal közölte: addig marad a külügyminiszteri poszton, míg a parlament nem szavaz az új diplomáciai vezető személyéről. A horvát média szerint a külügyminisztert rosszul érintette, hogy az új koalíciós partner, a HNS megbízott elnöke, Predrag Stromar új miniszterelnök-helyettes lett a társadalmi tevékenységek koordinátora is a kormányban, ami eddig Stier hatáskörébe tartozott.

A tárcavezető a HDZ-belül konzervatívabb értékeket képvisel. Nemrég családjával együtt részt vett a Séta az életért elnevezésű abortuszellenes békés tüntetésen Zágrábban, míg Predrag Stromar a múlt szombaton a Zágráb Pride melegfelvonuláson menetelt.

Borítókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink