Tavaly novemberben 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés

Hírek MTI

Tavaly novemberben 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5,7 százalékos volt a növekedés – jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónapban, tavaly októberben 6,1 százalék volt az ipari termelés kiigazítatlan, és 6,4 százalék a munkanap hatással korrigált éves növekedése.

A múlt év első tizenegy hónapjában 6,0 százalékkal volt nagyobb az ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában. Novemberben az előző hónaphoz viszonyítva 1,0 százalékkal csökkent a termelés.

A legnagyobb súlyú járműgyártásban lassult, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában kissé gyorsult a növekedés üteme.
Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag felett emelkedett – tette hozzá a KSH.

Péter Virovácz, az ING vezető elemzője szerint csak egy átmeneti lassulásról beszélhetünk. Az októberi 0,4 százalékos visszaesés után novemberben 1 százalékkal mérséklődött a termelés volumene. Mindez negatív meglepetést jelent az éves bázisú adatban is, amely 5,7 százalékos ipari növekedésről számol be. Ez még mindig igen közel van a 2019-ben eddig mért 6 százalékos átlaghoz, azonban az elmúlt három hónapban látott erősen lassuló trend számos kérdést felvet.

A legnagyobb ezek közül jelenleg, hogy ez csak egy átmeneti lassulás-e vagy esetleg hazánkat is elérte a fejlett piacokon látott kedvezőtlen fordulat.

Mivel a fejlett országokban zajló ipari recesszió nem látszik enyhülni, különös tekintettel Németországra, ez mindenképpen árnyékot vet a hazai ipar kilátásaira. A KSH szűkszavú kommentárja eközben arra utal, hogy a mostani lassulás oka az autóipari termelés visszafogott alakulása, miközben a többi fontos szegmensben kedvező volt a teljesítmény. Mindezek alapján vélhetően csak egy átmeneti lassulásról beszélhetünk, hiszen nem egy általános, minden szektort érintő mérséklődést látunk.

Ráadásul továbbra is zajlanak az ipari fejlesztések, kapacitásbővítések, vagyis a külföldi működőtőke beáramlása arra utal, hogy az ipari teljesítményben még lehetnek tartalékok. 2019 egészében 6 százalék körül alakulhat az ágazat növekedése, míg idén is legalább 4 százalék körüli bővüléssel kalkulálunk.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink