Tavaly jelentős növekedés indult el a zöld pénzügyek piacán

Hírek Tóth Balázs
Tavaly jelentős növekedés indult el a zöld pénzügyi piacokon, Magyarország az Európai Unió középmezőnyében foglal helyet a versenyképes energiafelhasználás, a zöld gazdaság terén – mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A tájékoztatón mutatták be a Magyar Nemzeti Bank friss Zöld Pénzügyi jelentését az újságíróknak.

Hazánkban a klímabarát átálláshoz 2050-ig évente nagyságrendileg a GDP 4,8 százalékát kitevő forrásbevonásra lesz szükség

– közölte az MNB alelnöke. Emlékeztetett arra, hogy tavaly több hitelintézet indult el a zöld hitelezéssel, és négy bank él az MNB lakáscélú zöld tőkekövetelmény-kedvezményével is.

A jegybank Növekedési Kötvényprogramjának, illetve a zöld állampapíroknak is köszönhetően fejlődésnek indult a hazai zöld tőkepiac, de még bőven van tér a növekedésre. Míg uniós szinten a tőkepiacok eszközértékének 42 százalékát, Magyarországon csak 1,8 százalékát teszik ki az ESG – vagyis a fenntarthatósági, társadalmi célokra fókuszáló – befektetési alapok.

A jegybank jelentése szerint a hazai hitelintézetek portfólióinak klímakitettsége nem tér el jelentősen az európai bankokétól, viszont az üvegház-hatású gázkibocsátás intenzitása számottevően magasabb. A leginkább szennyező ágazat Magyarországon az energiaellátás; ezt még megnöveli a hazai ingatlanállomány jelentős energiahatékonysági elmaradása is.

A banki hitelportfóliók szempontjából hazánkban a klímakockázatoknak leginkább kitett szektorok a turizmus, a kereskedelmi ingatlanok, illetve a fa- és papíripar.

Az MNB jelentése alapján egyenetlen a bankszektor szereplőinek felkészültsége a MNB Zöld ajánlásának való megfelelésre, egyes szereplőknek fel kellene gyorsítaniuk a folyamatot. A jegybank idén nyáron határidőket tesz közzé arról, hogy mikorra várja el az egyes ajánlási pontoknak való megfelelést. A kiegészítés hangsúlyosan fogalmazza meg majd azon minimumkövetelményeket is, amelyek teljesítése nélkül az adott bank már nem tekinthető környezetvédelmi szempontból prudens működésűnek.

A zöld finanszírozás térnyerése jelentős szakember- és szaktudás igénnyel jár, ezért az MNB számos, a zöld pénzügyekkel kapcsolatos oktatási és kutatási tevékenységet is végez. A jegybank ennek keretében jelenleg öt egyetemmel és felnőttképzési intézménnyel működik együtt, tanulmányi versenyeket, kutatási műhelyeket szervez, illetve a legjelesebb kutatókat Zöld Pénzügyi Tudományos díjakkal ismeri el. A jegybank a fenntarthatósághoz kapcsolódó jogszabályi, adatszolgáltatási változások jobb áttekinthetőségét zöld jogtár kialakításával is segíti – olvasható az új Zöld Pénzügyi Jelentésben.

(Borítókép: Móricz-Sabján Simon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink