Tartja a hiánycélt a kormány

Hírek Figyelő.hu
A háborúval és az energiaárak emelkedésével magyarázta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a forint mélyrepülését. Úgy véli a magyar gazdaság fundamentumai rendben vannak.

Az árfolyamokat elsősorban az energia árak mozgatják, az energiakitettségünk is magyarázza a forint gyengülését mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A tárcavezető szerint a magyar gazdaság fundamentumai továbbra is erősek, ugyanakkor mindazokat a lépéseket, amelyek a büdzsé stabilitása érdekében szükségesek, a kormány megteszi, továbbra is elkötelezett, hogy a hiánycélt tartsa – írta a vg.hu.

Gulyás Gergely szerint a forint mélyrepülésének oka az energiaárak emelkedése mellett a háború, illetve az arra adott szankciós válasz.

Az európai adatokról elmondta, hogy a német külkereskedelem deficites lett. Az egész európai gazdaságot elérte az infláció, Magyarország bár jobban áll ezen a téren a régióban, az árfolyam terén nem

– ismerte el a tárcavezető.

A helyreállítási alapról folyó tárgyalások előrehaladtak miután megküldte válaszait a kormány az uniós testületnek. A kormány így vállalja, hogy 15 százalék alá viszi az egyszereplős közbeszerzések arányát, de elfogadták azt a javaslatot is, hogy Magyarország a források jelentős részét energiafüggetlenségére költse, így a hitelként kapott forrásokat is erre költené, jövő év augusztusáig lehet beadni a hitelkérelmet. Magyarország megvizsgálja, hogy az energiafüggetlenség miképp csökkenthető, akár gyors intézkedésekkel. A mátrai erőműnél 3-ból kettő 200 megawattos működik, amelyik nem működik annak minél gyorsabb beindításáról döntöttek. Növelik a hazai gáztermelést, másfél milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre. A 3 gigawatt napenergia kapacitás áll rendelkezésre jelenleg, ezt tovább növelnék 6 gigawattra. Ezen kívül kezdeményezik Paks 1 üzemidejének meghosszabbítását.

A magyar energiakitettség nagyon magas – ismerte el Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy az államadósságunk is magasabb a térségbeli országoknál, szerinte ez is magyarázza a forint mostani gyengülését. Jelezte, hogy az MNB-nek megvannak az eszközei a mostani helyzetben is. A kormány maga részéről igyekszik még gyorsabban diverzifikálni az energiaforrásokat.

Fizetnie kell a horvát kormánynak

Nem tehet mást a horvát kormány, hogy mint, hogy végrehajtja a választott bíróság döntését és kifizeti a Molnak járó, forintba átszámolva 100 milliárdos kártérítést.

Borítókép: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetnek

További híreink