Tarolnak a magyar cégek Európában

Hírek figyelo.hu
Kifejezetten jól szerepelnek a magyar cégek az európai uniós védjegyek területén, közülük még a Richter Gedeon és a Zwack Unicum aktivitásán is túltett tavaly az üveggyapot termékekre szakosodott Ursa Salgótarján Zrt.

A külföldre irányuló növekvő magyar vállalkozói aktivitást jelzi, hogy a hazai bejelentők tavaly 837 európai uniós védjegybejelentést nyújtottak be az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalához (EUIPO), 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban

– közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). Az elmúlt évben 686 magyar eredetű európai uniós védjegy lajstromozása történt meg, 13 százalékkal több az előző évinél.

Ez azért fontos, mert látszik, hogy erősödnek a hazai vállalkozások, és a nemzetközi piacra lépésnél már a tudatosságra is figyelnek, oltalommal lépnek piacra, megelőzve, hogy könnyen másolható legyen a termékük

– értékelt a lapnak Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke. Érdekesség, hogy a hazai bejelentők közül a Richter Gedeonnál (84) és a Zwack Unicumnál (73) is több euró­pai uniós védjeggyel rendelkezett az üveggyapot termékek gyártására és forgalmazására szakosodott Ursa Salgótarján Zrt. Az EUIPO-n túl a magyar gazdaság szereplői 205 nemzetközi (madridi megállapodás és jegyzőkönyv szerinti) védjegybejelentést tettek, ami 18 százalékkal múlta felül az előző évit.

A nemzeti úton benyújtott védjegybejelentések száma tavaly 3988 volt, 2,4 százalékkal több, mint 2019-ben. A bejelentések 91 százaléka magyar ügyfelektől érkezett, aktivitásuk 2,3 százalékkal nőtt éves alapon, 61 százalékuk intézményi, a fennmaradó 39 százalék egyéni bejelentő volt.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatja

(Borítókép: Munkások dolgoznak a Tarján Glass Kft. újonnan felavatott üzemében Salgótarjánban 2012. december 27-én. A Salgótarjáni Öblösüveggyár utódja az egykor üveggyapotot gyártó, URSA nevű cég üresen álló telephelyén kezdte meg működését, egyelőre 47 dolgozóval. (MTI Fotó: Komka Péter)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink