Támadásban a Fidesz, a Jobbik védekezik, az MSZP önmagát szalámizza

Hírek
Mi is történt az elmúlt hetekben a belpolitikában? Áttekintjük a nyári uborkaszezon július-augusztusi eseményeit.  

A Fidesz-KDNP-kormány júliusban sikeresen rendezte meg a vizes világbajnokságot, és miközben Európában ismét több helyen tárrortámadásokat követtek el, Magyarországot Közép-Európa legbiztonságosabb országának minősítették. A külföldi turisták egymás sarkát taposták júliusban és augusztusban a fővárosban. Nem csak a sportverseny, hanem a Sziget Fesztivál is rendben zajlott le. Az augusztus 20-i ünnepségek is a kormányoldal híveit erősítették, a budapesti tűzijáték látványosságát még az ellenzéki médiumok is elismerték.  

A Fidesz-KDNP pártpolitikai dimenzióban folyamatos támadásban van, elsődleges célpontja a Jobbik. A középre húzó egykori radikálisok elnöke Vona Gábor – Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszéde után – elég meggondolatlanul kezdte el sértegetni a pártszimpátiájukat felvállaló nyugdíjasokat. A Jobbik azóta folyamatos védekezésre kényszerül, a Fidesz minden nap azt sulykolja, hogy az ellenzéki párt megbántotta, semmibe veszi az időseket. Mivel ez a korosztály jelenti a legaktívabb szavazóréteget, a politikai álmoskönyvek szerint nem jó jel bármilyen dimenzióban negatív összefüggésben beszélni róluk. A ellenzéki pártelnök az atv.hu-nak adott nyilatkozatában “belengette”, hogy kész bocsánatot kérni a cigányságtól és a zsidóságtól, ha valamivel megbántotta őket. A nyilatkozat nem aratott valami nagy sikert, főleg a radikálisokban bízó szavazók bizonytalanodhattak el a Jobbik elnökének mondatai miatt.    

Hogy a kormányoldal miért nem az MSZP-t támadta? Mert nincs rá szükség, ők saját maguk alatt vágják a fát. Augusztus elején a külső szemlélők számára is egyértelművé vált, hogy a szocialisták hatalmas gondokkal, belső feszültségekkel néznek szembe. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy az MSZP-vel nincs minden rendben, de hogy a választások előtti nyáron ilyen nyilvánosan kezdik el sértegetni egymást, mindenképp unikális. Kirobbant ugyanis a Molnár Zsolt-gate, Botka László miniszterelnök-jelölt nekiment a párt elnökségi tagjának, a Nemzetbiztonsági bizottság elnökének, a párt elnökségi tagjának. Botka egyszerűen leárulózta Molnárt, mert támogatná a miniszterelnök-jelölt “ősellenségévé” vált Gyurcsányt.

Csakhogy a fagyi visszanyalt, miután Botka leváltotta Molnárt a fővárosi választási bizottság éléről és Tóth Józsefet, angyalföldi polgármestert ültette volna a helyére, a budapesti szervezet nem őt, hanem Kunhalmi Ágnest nevezte ki a posztra. Kunhalmi Molnár “embere”, ahogy a többi, megválasztott bizottsági tag is a DK-val való szövetségkötés híve.

Ez nagy vereség Botka számára. Az aktus után olyan pletykák kezdtek el terjedni a pártban, hogy ősszel akár Kunhalmi is válthatja Botkát a miniszterelnök-jelölti poszton. Ezek az események megjelenhetnek a legfrisebb közvélemény-kutatásokban, de az már nem, hogy Kunhalmi után lapunk információi szerint Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége is feliratkozott a lehetséges baloldali miniszterelnök-jelöltek listájára. Ezt az értesülésünket egyelőre hevesen cáfolják a baloldalon.

A kisebb pártok eközben magukkal és egymással vannak elfoglalva. Az Együtt és a Párbeszéd hiába hirdetett meg “megatüntetést” a Kossuth térre, azon mindössze néhány százan jelentek meg. E két mikropárt a Jobbikhoz hasonlóan azt remélte, hogy a miniszterelnök tusványosi beszédével vághat vissza a kormánypártoknak, ők újra a sajtószabadság védelméért szerettek volna kiállni. Nem sok sikerrel.

Mindeközben a néhány hónapos Momentumnak már az első válságával kellett megküzdenie. Két elnökségi tag lemondott, a bodajki fesztivál 23 milliós bekerülési költségére sem tudtak hathatós, kielégítő választ adni. Azt gondolták, hogy a fesztiválon feltűnt, LMP-s Ungár Péter állítólagos botrányának megszellőzetésével el tudják vonni a felületet a belső feszültségeikről. Néhány héttel a júniusi rendezvény után előállni egy ilyen sztorival, mindenesetre kétségbeesést sugall.

Ez történt a nyári uborkaszezonban, néhány héten belül megkezdődik az őszi parlamenti ülésszak, előtte a pártok frakcióülései kerülnek a hírekbe. Hogy forró ősz következik-e majd meglátjuk, a politikában bármikor jöhetnek meglepetések.  

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

További híreink