Takarékbank: “svungot” kapott a gazdaság

Hírek
Óriási lendülettel kezdte az idei évet a hazai gazdaság: a Takarékbank elemzése alapján akkora a lendület, hogy éves alapon 4,5 százalékos lehet a növekedés üteme 2018-ban.

Januárban a kiskereskedelmi forgalom növekedése 7,5 százalékra, az ipari termelés 6,9 százalékra, az építőipar kibocsátása 43,2 százalékra, a vendégéjszakák számának növekedése 10,4 százalékra, az új autó eladások pedig 38,5 százalékra gyorsultak. Miközben a belső kereslet, a fogyasztás és a beruházások érdemben növekednek, ami az importot is növeli, az export némileg dinamikusabban növekedett – köszönhetően az európai konjunktúrának és újabb exportkapacitások üzembe helyezésének, így a külkereskedelmi többlet még növekedett is.

A Takarékbank elemzése alapján januárban a GDP növekedése meghaladhatta az 5,5 százalékot, de nem kizárt, hogy a 6 százalékhoz lehetett közelebb.

“Idén összességében 4,5 százalékos gazdasági növekedésre számítunk, de nem, kizárt, hogy növekedés jóval meghaladja a várakozásunkat” – hangsúlyozta a Figyelőnek Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Borítófotó: MTI/Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetnek

További híreink