Tagállamonként jelentősen eltér most az ipar teljesítménye – a Figyelő hétindítója

Hírek M. O. A.
A májusi ipari és építőipari termelésről, a májusi külkereskedelmi termékforgalomról, valamint az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről jelennek meg adatok a héten.

A héten a KSH több adattal is jelentkezik. Hétfőn a májusi külkereskedelmi termékforgalmi adatok első becslése jelenik meg – ismertette a Figyelo.hu megkeresésére Regős Gábor, a Makronóm intézet szakmai vezetője. Áprilisban a külkereskedelmi termékforgalomban az export volumene 1,1, az importé 5,1 százalékkal csökkent. Emellett a cserearány is javult, 3,6 százalékkal, ami a forintban mért exportárak 4,5 és az importárak 0,9 százalékos emelkedéséből adódott. Ennek eredményeként az egyenleg egy év alatt 894 millió euróval 366 millió euróra javult – mutatott rá. Májusban remélhetőleg folytatódott az egyenleg javulása, hiszen ez erősítőleg hatna a forint árfolyamára, amelyre a múlt heti gyengülés után szükség is van.

Csütörtökön a májusi ipari termelési adatok második becslése lát napvilágot. Az első becslés alapján az ipari termelés májusban felemás képet mutatott: az ágazat teljesítménye éves alapon 6,9 százalékkal visszaesett, míg havi alapon 1,6 százalékkal emelkedett – emelte ki Regős Gábor. A visszaesésben a magas energiaárak és az alacsony belső kereslet játszott szerepet, míg a beruházások és a magas rendelésállomány felfelé húzták a termelést. Ezt támasztja alá az is, hogy néhány, elsősorban exportra termelő iparág (villamos berendezés gyártása, járműgyártás) kibocsátása növekedni tudott. A második becslésből kiderül az egyes iparágak termelési volumenének pontos alakulása, illetve a rendelésállomány változása – ami legalább az exportra termelő iparágak teljesítményének indikátora lehet – húzta alá.

Pénteken az építőipar májusi adatait közli a Hivatal. Áprilisban az ágazat teljesítménye éves alapon 3,2, míg havi alapon 2,6 százalékkal csökkent. A teljesítmény mérséklődését a kereslet visszaesése okozza: az uniós források hiánya és a kormányzati beruházások elhalasztása mellett a magas kamatok miatti alacsony hitelkereslet is kedvezőtlenül befolyásolja a megrendeléseket. Ennek megfelelően a májusi adat sem lesz túl kedvező, amelyet az is alátámaszt, hogy az ágazat rendelésállománya április végén 27,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Hétfőn közli a Pénzügyminisztérium az államháztartás első hat havi adatairól szóló gyorsjelentését. Az első öt hónapban a központi alrendszer 2763 milliárd forintnyi hiányt halmozott fel, ami az éves előirányzat 81,3 százaléka. Ugyanakkor ezen belül az ötödik havi deficit csupán 53,6 milliárd forint volt, tehát az első négy havinál jóval kisebb érték – remélhetőleg a júniusi adattal ez a csökkenő tendencia fog folytatódni.

Az Eurostat adatközlései közül két májusra vonatkozó adatot érdemes kiemelni Regős Gábor szerint: a csütörtökön megjelenő ipari és a pénteken napvilágot látó termék-külkereskedelmi adatokat. Áprilisban az ipari teljesítmény az előző havihoz képest az Európai Unióban 0,7, míg az eurózónában 1,0 százalékkal emelkedett, azonban az egy évvel korábbihoz képest mindkét övezetben gyakorlatilag stagnált. Az nem újdonság, hogy az egyes tagállamok teljesítménye eltérően alakul, de az igen, hogy ennyire: míg több tagállam (Írország 22,5 százalék, Málta 14,3 százalék, illetve Dánia 12,2 százalék) kétszámjegyű növekedést ért el, addig több esetben (Észtország 15,1 százalék, Hollandia 12,8 százalék, illetve Bulgária 12,5 százalék) két számjegyű visszaesésről adott hírt az Eurostat.

Áprilisban az Európai Unió exportja 3,5 százalékkal, importja pedig 15,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest az euróban számított értékek alapján. Ebben nagy szerepe van az energiaárak mérséklődésének, azaz a cserearány javulásának. Ennek megfelelően a külkereskedelmi mérleg egyenlege jelentősen javult, a hiány az egy évvel korábbi 44,5 milliárd euróról 14,1 milliárd euróra csökkent. A tendencia a cserearány javulása miatt májusban is folytatódhatott, azaz az egyenleg ismét kedvezőbben alakulhatott az egy évvel korábbinál.

Borítókép: Puzzlepix-Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink