Szürke eminenciás lehet Magyarország új köztársasági elnöke – Sulyok Tamás életútja

Hírek vg.hu
A Fidesz–KDNP Sulyok Tamást nevezte meg köztársaságielnök-jelöltjeként, aki jelenleg az Alkotmánybíróság elnöki pozícióját tölti be 2016 óta. Ahol a politikai döntés befolyásolja a jogi döntést, ott meg kell kongatni a vészharangot – így nyilatkozott korábban az államfői tisztség várományosa.

Megtörtént a nagy bejelentés Balatonalmádiban: a kormánypárt csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült, hogy Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lesz a Fidesz–KDNP jelöltje a megüresedett államfői posztra.

A Fidesz–KDNP jelöltje az Inforádió Aréna című műsorában nemrég úgy fogalmazott: Ahol a politika, a politikai döntés befolyásolja a jogi döntést, ott meg kell kongatni a vészharangot.

Sulyok Tamás a szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán 1980-ban szerzett jogi diplomát, 1982-től kilenc éven keresztül jogtanácsosként működött, utána pedig alkotmánybíróvá választásáig ügyvéd volt. 2000 és 2014 között osztrák tiszteletbeli konzul volt, 2005 szeptembere óta meghívott előadóként alkotmányjogot oktat a Szegedi Tudományegyetem jogi karán. 2013-ban PhD-fokozatot szerzett, kutatási témája az ügyvédség alkotmányjogi helyzete.

Sulyok Tamást az Országgyűlés 2014 szeptemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává, egy fél évvel később pedig már a testület elnökhelyettese lett.

Az Országgyűlés 2016 novemberének végén választotta meg az Alkotmánybíróság elnökévé. Magyarország alkotmánya, az Alaptörvény szerint a köztársasági elnököt az Országgyűlés választja meg szavazás útján. Erre legkorábban a tavaszi ülésszak február 26-i kezdetén, azaz hétfőn kerülhet sor. Első körben a voksoláskor kétharmados többséggel lehet államfőt választani. Ha ez mégsem sikerülne (a Fidesz–KDNP-nek kétharmados többsége van), másodszorra már egyszerű többség dönt.

Címlapfotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink