Szűkül és átalakul az európai borpiac

Hírek

Idén Franciaország lett a legnagyobb európai bortermelő a 45 millió hektós becsült termeléssel, ami 1,47 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Franciaországot ugyanakkor lisztharmat és – főként délen – aszály sújtotta, de a bevezetett válságintézkedéseknek, például a lepárlási támogatásnak és a zöldszüretnek köszönhetően konszolidálni tudta a rendelkezésre álló mennyiséget – idézte a Copa-Cogeca szüreti eredmény-előrejelzését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Olaszország hét év után vesztette el vezető szerepét a bortermelői rangsorban 43,9 millió hektoliteres becsült idei termeléssel, amely közel 12 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ezt a jelentős visszaesést a heves tavaszi esőzésekkel – amelyek Emilia-Romagna régióban áradásokba torkolltak –, valamint a súlyos lisztharmatfertőzéssel magyarázzák, amely különösen az ország középső és déli részén károsította a szőlőültetvényeket.

Spanyolország a becsült 30,8 millió hektós termeléssel a harmadik legnagyobb európai termelő maradt, annak ellenére, hogy a termelés a tavalyi évhez képest ott is jelentősen, több mint 14 százalékkal csökkent. A zord időjárási körülmények – mint a száraz ősz, tél és tavasz, valamint a késő tavaszi a heves esőzések, a nyári hőhullámok és a jégeső – a spanyol szőlőültetvényeken elsősorban a termés mennyiségét befolyásolták, az alacsony páratartalom miatt azonban a szőlő viszonylag egészséges volt, és jó minőségű termést adott.

További részletek a Világgazdaság oldalán

Címlapkép: MTI/EPA/Florian Wieser

Ezek is érdekelhetnek

További híreink