Sztrájk a Tescónál

Hírek

Pénteken 16 órától éjfélig, valamint szombaton 10 órától éjfélig hirdetett meg határozott időtartamú sztrájkot a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. székhelyére, fiók- és telephelyeire, áruházaira valamennyi munkavállalója részére a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete Sztrájkbizottsága, valamint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete Sztrájkbizottsága. Ezt az érdekképviseletek ma délutáni sajtótájékoztatójukon jelentették be.

Szakszervezetek-Tesco: 1:0

Finom friss sajtos pogácsa mellett „Ilyen még nem volt!” felkiáltások kísérték a Tesco sztrájk bejelentését. Kommunikáció terén a szakszervezetek vezetnek.

Jól sikerült a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) Sztrájkbizottsága, valamint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) Sztrájkbizottsága (a továbbiakban: sztrájkszervezők) péntek délutáni sajtótájékoztatója. Az eseményen bejelentették, hogy a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. (a továbbiakban munkáltató) székhelyére, fiók- és telephelyeire, áruházaira, valamennyi munkavállalója részére 2017. szeptember 8. 16 órától 24 óráig (éjfélig), illetve szeptember 9-én 10 órától szintén 24 óráig határozott határidejű sztrájkot hirdetnek.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke, sztrájkbizottságának képviselője érdeklődésünkre elmondta, hogy a korábban lapunkban is ismertetett követeléseik nem változtak. A szakszervezetek 25 százalékos – összesen 14 milliárd forint ráfordítást igénylő – béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen. Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról.

A sztrájkfelhívás szerint – amelynek már egy órán belül több áruházban is eleget tettek – a sztrájk egyeztetések során, különösen a létszámemelés és a béremelés tekintetében nem közeledtek egymáshoz az álláspontok. A sztrájkszervezők azt tapasztalták, hogy a vállalat az általa is ismert „létszám alultervezés” és a munkáltató által bejelentett mértékű béremelést meghaladó munkavállalói követelés tekintetében  2017-ben elzárkózik a munkavállalók javát szolgáló megoldástól. Ezen felül a tárgyalások során a munkáltató érezhetően az időhúzásra és a munkavállalók kifárasztására törekszik, amihez a sztrájkszervezők nem kívánnak asszisztálni. Erre tekintettel élnek a sztrájkfelhívás eszközével, egyúttal ismételten kezdeményezték a munkáltató irányában, hogy a sztrájk tárgyalások érdemben folytatódjanak. A sztrájkszervezők további lépéseiket a munkáltató válaszától teszik függővé.

Nyitrai Károly, a sztrájkszervezők sztrájkjogi és munkajogi szakértője az egyelőre határozott határidejű sztrájkkal kapcsolatban kérdéseinkre úgy nyilatkozott, hogy a sztrájkfelhívás ideje alatt az ország területén lévő bármelyik Tesco áruházban, a cég székhelyén, továbbá bármely más, Tescóhoz tartozó területen a dolgozók jogosultak sztrájkba lépni. Ez azt jelenti, hogy a sztrájk időtartama alatt természetesen nem végeznek munkát. Amennyiben a munkáltató részéről időközben olyan ajánlat érkezik a munkavállalók számára, ami megfontolás tárgyát képezheti, a sztrájkot nyilván fel is lehet függeszteni – tette hozzá.

A Tesco véleményét már korábban is szerettük volna tudni, a vállalat azonban nem válaszolt. A sztrájfelhívás hírére tegnap a cég egy közleményt adott ki, amelyet érdemes változtatás nélkül közölni. „A Tesco csalódott, hogy a szakszervezetek a sztrájkot választották, ennek ellenére szeretné folytatni velük a megkezdett párbeszédet. A vállalat elkötelezett, hogy a bérfejlesztéssel az idén megkezdett úton haladjon tovább, aminek köszönhetően szinte minden teljes munkaidős áruházi és raktári dolgozó 18,9 százalékkal magasabb fizetést vihet haza, mint az év elején. A sztrájkot egy olyan hétvégére időzítették, amikor a vállalat 4-5 ezer munkatársa és családjaik a Tesco hagyományos családi és sportnapján vesznek részt. A Tesco mindent megtesz, hogy boltjai ezen a hétvégén is a megszokott rend szerint várja vásárlóit.”

A szakszervezetek és a Tesco képzeletbeli kommunikációs mérkőzésén még csak a szakszervezetek rúgtak gólt. A Tesco tehát ne csodálkozzon rajta, hogy így ők vezetnek. Más kérdés, hogy egy ilyen multinak csípőből értenie kellene a kríziskommunikációhoz. És ennek semmi köze a sztrájkhoz meg a szakszervezetekhez. A Tesco tegnap este azt „bírta” közölni, hogy a Tesco áruházak 10 százalékát kellett bezárni, a sztrájk miatt kieső munkaerő pótlására pedig a vállalat diákmunkát rendelt a törvényi előírásokkal összhangban.

Valóban ezt tartja megoldásnak a kormány barátja? Ne feledjük: a Tesco a kormány stratégiai partnere, Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és az ország legnagyobb munkáltatójaként mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Borítókép: MTI/Soós Lajos

Ezek is érdekelhetnek

További híreink