Sztálin egyre népszerűbb

Hírek
Egy friss orosz felmérésben a megkérdezettek egynegyede azt mondta: politikai szükségszerűségként fogják fel a régi rendszer megtorló intézkedéseit.

Oroszország Harvard Egyetemének is szokták hívni a Moszkvai Állami Egyetemet, ahol több mint 40 ezeren tanulnak. Ide jár Yuri is, aki a legtöbb diáktársához hasonlóan folyékonyan beszél angolul. Amikor a CNN munkatársa arról kezdte faggatni, hogy mit gondol a Szovjetunióról, a 19 éves fiú azt mondta: “Az hogy összeomlott inkább rossz volt, mint jó”. Nála már kicsit bizonytalanabb az alatta járó 17 éves Daniel. “Nagyapám azt mondja, hogy akkoriban fantasztikus idők jártak, az emberek összefogtak. De sokan másképp látják, újságírók, vagy a híres szerzők, mint Szolzsenyicin.”

Bennük még van némi kétség, a szegényebb sorban élő fiatalokban azonban ebből egyre kevesebb. A Levada-központ által készített, a Vedomosztyi című napilap keddi számában ismertetett felméréséből kiderül, hogy öt év alatt 51-ről 39 százalékra csökkent azon oroszok aránya, akik politikai bűncselekménynek tartják a sztálini megtorlásokat. Nyikita Petrov történész, a Memorial orosz történeti és jogvédő szervezet tagja a lapnak nyilatkozva rámutatott: Oroszországban felnőtt egy olyan nemzedék, amely számára már távoliak a sztálini korszak eseményei. Ezt az érát nem is nagyon ismerik.

Jellemző egyébként, hogy az orosz lakosság 57 százalékának nincs is tudomása az 1956-os magyarországi forradalomról. A maradéknak pedig legalább a fele úgy véli: a szabadságharc elfojtása indokolt és szükséges volt.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink