SZOKOTRA, A LEGVALÓSZÍNŰTLENEBB HELY A FÖLDÖN, AHOL EMBER VALAHA MEGFORDULT

Hírek Cserháti Szilvia
Hivatalosan mintegy 900 000 sziget van a világon, de közöttük van egy, amely különösen egyedi. Szokotra egy Jemenhez tartozó szigetcsoport az Indiai-óceánban. Olyan egyedi és különleges a sziget, mintha egyenesen a Star Trek filmek kulisszái közé vagy az Avatar helyszíneire csöppennénk.

Ha hirtelen egy nagy és furcsa kinézetű, fákkal körülvett sziget közepén ébrednétek, az első gondolatotok valószínűleg az lenne, hogy visszautaztatok az időben egészen a jura korszakig, vagy, hogy ez nem lehet valóságos hely. Egyesek úgy vélik, hogySzokotravolt az Édenkert székhelye – amelyről több vallási szöveg is megemlékezik. Akár az igazi Édenkertről van szó, akár nem, mégis elképesztően néz ki.

Mintha nem evilági hely lenne. FORRÁS: SHUTTERSTOCKA Jemeni Köztársasághoz tartozó négy szigetből álló Szokotrát George Wynn Brereton Huntingford angol antropológus 1980-ban „a Föld legidegenebbnek tűnő helyeként„ írta le. A Jemen partjaitól 380 kilométerre délkeletre található, négy szigetből álló Szokotrát 2008-ban az UNESCO világörökségi helyszínként ismerte el „egyetemes fontossága, biológiai sokfélesége, gazdag és egyedi növény- és állatvilága miatt.”

A mintegy 100 000 egyednek otthont adó szigeten eddig legalább 126 egzotikus állatfajt jegyeztek fel, emiatt az „Indiai-óceán Galápagosa„ néven is emelgetik. Az UNESCO adatai szerint Szokotra 825 növényfajának 37%-a, hüllőfajainak 90%-a és szárazföldi csigafajainak 95%-a sehol máshol nem található meg a világon, csakis itt!

A kopár hegyekkel, fennsíkokkal és gyér növényzettel körülvett helyet rendkívüli hőség és gyakori heves áradások sújtották. Ezek a körülmények megváltoztatták Szokotra geológiáját, és az évekig tartó evolúciós folyamat után sajátos életet eredményeztek.

Szellemrákoknak hívják ezt a sehol máshol nem élő, sárga színű rákot SzokotránFORRÁS: HEMIS VIA AFP/CORDIER SYLVAIN / HEMIS.FR/CORDIER SYLVAIN

Szokotra zavarba ejtő látványosságai közé tartoznak a sárkányvérfák, amelyek csak a szigetcsoport egyik szigetén találhatók meg. Ezek a fák akár 10 méter magasra is megnőhetnek, és akár több ezer évig is elélhetnek. A fa úgy néz ki, mint egy gomba, amelynek kisebb ágai a központi kéregből felfelé és kifelé ágaskodnak, erek ernyőjét képezve, miközben gazdag bogyókat és vöröses színű nedvet termelnek – innen származik nevének eredete.

A sárkányvérfákat ma már a pusztulás fenyegeti, miután a szigeteken 2015 óta négy erős ciklon gyökerestül kitépte a fák nagy részét. A másik fenyegetettséget a szigeten élő nagy számú kecskék miatt szenvedik el a fák, melyek felfalják a még fiatal facsemetéket, megakadályozva ezzel, hogy kifejlődhessenek.

A sziget távoli elhelyezkedése is oka annak, hogy rendkívül exkluzív növények, hüllők és csigák találhatók itt, mivel a szigetet semmilyen olyan külső hatás nem éri, mint a szorosabban kapcsolódó szigetekét és országokét.

A cikkitt olvasható.

Címlapfotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink