Szokja egymást Trump és a világ

Hírek
Öt hónap telt el Donald Trump elnökké választása óta. A világpolitika tanulgatja az új elnök vezetési stílusát - írja a Bloomberg.

Ne reagálj a tweetjeire, próbáld meg elkerülni a konfliktust, ahol csak teheted, és támaszkodj a saját erőidre – nagyjából így foglalható össze az a stratégia, amellyel az új amerikai vezetéshez lehet viszonyulni. A hétvégi hamburgi G20 csúcson felvonultatott stratégiák többnyire hatástalannak bizonyultak. A résztvevők egyetértettek abban, hogy nem értenek egyet – ez nem túl nagy eredmény.

“Van egy olyan érzésem, hogy ezt jól kitalálták” – mondta a Bloombergnek Mark Leonard, a brüsszeli European Council on Foreign Relations kutatóintézet igazgatója. Angela Merkel és Emmanuel Macron egymást erősítve lépnek fel Trump ellen. “Megértették, hogy politikailag hasznos számukra, ha úgy tűnik, hogy szembeszállnak Trumppal” – tette hozzá.

Az európai vezetőknek nem nagyon van más lehetőségük, mint az igazodás az Egyesült Államok jelenleg képviselt irányvonalhoz. Merkeltől a G20 záró sajtótájékoztatóján megkérdezték, hogy mit kezd majd az amerikai elnökkel, ha az hazatérése után kereskedelmi korlátokat szorgalmaz. “Úgy veszem a dolgokat, ahogy jönnek majd” – hangzott a lakonikus válasz.

A világpolitika vezetőinek helyzete számos ponton hasonlít ahhoz, ahogy az amerikai Kongresszusban a republikánusok viszonyulnak Trumphoz. Azt kell nézni, amit csinál, nem azt, amit beszél. Az amerikai elnök második európai látogatása során nem hátrált meg, nem tért ki, mint ahogy ez első, májusi vizitje idején előfordult. A testbeszéd sok mindenről árulkodik.

Emlékezetes volt, amikor májusban Macron macsó módjára szorongatta Trump kezét. Most teljesen más volt a helyzet. Szinte folyamatosan az amerikai elnök körül sürgölődött, meglapogatta a vállát, jópofizott vele. Még segített is neki abban, hogy a csúcs záróközleményében szerepeljen a “jogos kereskedelemvédelmi eszközök” kifejezés, ami magyarra lefordítva a vámokat, esetünkben az amerikai behozatali vámokat jelenti.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elismeréssel szólt Trumpról váratlanul hosszúra nyúlt pénteki találkozójuk után. Putyin szerint Trump élőben teljesen különböző, mint a televíziós személyisége.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy teljesen behódoltak volna az amerikai elnöknek. A franciák elérték, hogy szerepeljen a záróközleményben az amerikaiak kivonulása a párizsi klímaegyezményből. Hszi Csin-Ping kínai elnök pedig kritizálta az amerikai protekcionizmust. Putyin pedig pontosan tudta, hogy milyen belpolitikai farkasverembe dobja Trumpot, amikor azt nyilatkozta, hogy az amerikai elnöke “elfogadta” válaszait az elnökválasztásokba való orosz beavatkozás kérdésében. (A Fehér Ház később cáfolta, hogy Trump ezt mondta volna.)

Trump jó humora sem tartott ki végig a csúcson. Egy jelen lévő nyugati diplomata szerint “mennydörgő arccal” hallgatta, ahogy Hszi Csin-ping kínai elnök válaszol a kereskedelem kínai többletére vonatkozó amerikai kifogásokra.

A Bloomberg publicistája szerint egyébként lehetett volna rosszabb is a helyzet. Trump rutinszerűen csevegett mosolygó vezetőkkel, és láthatóan sokkal komfortosabban érezte magát az eseményen, mint ahogy májusban. A csúcson számos vezető kínosan ügyelt arra, nehogy konfliktusba bonyolódjon Trumppal. A mexikóiak közölték, hogy a kétoldalú külkereskedelemben már meg is állapodtak amerikai partnereikkel, minden igyekezetükkel azon voltak, nehogy szóba kerüljön a Trump által még a kampányban megígért fal az országhatárra. Theresa May brit miniszterelnök nagyon vigyázott arra, hogy ne essen szó a szabadkereskedelem amerikai és brit értelmezéséről, vagy más potenciális konfliktusról a két ország viszonyában.

A kínaiak is megtanulták, hogy ne reagáljanak az amerikai elnök tweetjeire. Képesek immár azt taktikai elemként kezelni. Mondjuk, ez az erőfeszítésük meglehetősen nagy próbatételnek lett kitéve, amikor a Trump – Hszi Csin-ping találkozó után a Fehér Ház Hszi-t a Kínai köztársaság elnökeként titulálta. A Kínai köztársaság kifejezés Tajvant illeti, Kína államformája népköztársaság.

A trumpológiához egy adalék: amikor az amerikai elnök otthagyta egy időre az Afrikáról szóló panelbeszélgetést, lánya, Ivanka foglalta el helyét az asztalnál, mint a világ legerősebb országának képviselője. A közösségi média felháborodott az eseten, a tanácskozáson résztvevő vezetők azonban elegánsan átsiklottak felette – Ivankát úgy tekintik, mint a Trumphoz vezető út egyik állomását. Egyébként meg Trump lánya a Fehér Ház tanácsadója – nyugtatgatják magukat.

A G 20 találkozó nagy hiányosságokkal zárult. Megállapodás született ugyan az orosz és az amerikai elnök között egy szíriai tűzszünetről, a részletekről azonban később születik döntés. Erősen kétséges, hogy tartható lesz-e ez a megállapodás. A világsajtó hiányosságként értékeli azt is, hogy a záró közleményben egy árva szó sem esik Észak-Koreáról.

Trump azonban sikerként értékelte a találkozót. Az elnök tweetje a következő volt: “A G20 csúcs nagy siker az Egyesült Államoknak. Megértették, hogy módosítani kell a rossz kereskedelmi megállapodásokat. Ez meg is fog történni”.

A diplomácia néha furcsa dolgokat produkál, mint most is. Megállapodás, előrelépés nem, vagy alig történt a hétvégén Hamburgban. A résztvevők mégis sikerként értékelik a találkozót: legalább nem nyilvánosan vesztek össze, mint néhány hónapja.

Borítókép: MTI/EPA/Felipe Trueba

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink