Szoboszlai nem pihenhet, miért fociznak Angliában karácsony második napján?

Hírek mno.hu
December 26-án 1860 óta (!) hagyományosan futballoznak Nagy-Britanniában.

A Boxing Day eredete nem egyértelmű. Egyes értelmezés szerint karácsony másnapjának reggelén a nagypolgári és arisztokrata házaknál felsorakoztak a személyzet tagjai, akik kis dobozokban (angolul: boxes) kendőt, kesztyűt, süteményt, esetleg pénzt kaptak ajándékul. Más értelmezésben a név arra utal, hogy ezen a napon nyitották fel a templomi perselyt, hogy tartalmát szétosszák a szegények között.

Mára a kifejezés összeforrt a futballal, a karácsonyi fordulóval. Így ami biztos: karácsony másnapján teljes nagyüzem zajlik a brit futballban – ugyanis nemcsak Angliában, hanem Skóciában, Észak-Írországban és Walesben is egymást követik a meccsek ezen és az ezt követő napokon. Az első Boxing Day mérkőzését 1860-ban játszották, a Sheffield FC 2-0-ra győzött a Hallam FC ellen. Bajnoki szintre 1888-ban emelték a napot. Hetven éven át karácsony első napja számított a családi futballünnepnek, sokszor mindkét ünnepnapon megteltek a stadionok, 1958 óta azonban csak 26-án rendeznek fordulót, egy ideje pedig a meccseket több napra osztják el.

A brit labdarúgásban a Boxing Day a legenda szerint valójában azért vált hagyománnyá, mert az első világháború idején, 1914-ben angol és német katonák Belgiumban letették a fegyvereiket és barátságos focimeccset játszottak egymással. A mai napig nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy valóban így történt-e, ennek ellenére az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) 2014-ben ünnepélyes emlékmérkőzést rendezett a századik évforduló alkalmából. S azért említsük meg az is, hogy a múlt század első felében még nem volt televízió, nem akadt más szórakozás, ezért a családok jó melegen felöltözve felkerekedtek, és meccsre mentek szórakozni karácsonykor; s ez a késztetés azóta sem párolgott el.

A Boxing Day napján a Premier League tabellájának második helyén álló Liverpool is pályára lép, Szoboszlai Dominik csapata az utolsó előtti Burnley vendége lesz (18.30, tv: Spíler 1). „Nagyon nehéz helyzetben vagyunk” – mondja Jürgen Klopp vezetőedző azután, hogy a szombaton kulcscsonttörést szenvedett Kosztasz Cimikasz kidőlésével és Luis Díaz térdsérülésével már kilencre nőtt a maródiak száma a Poolnál. Arról, hogy Klopp miért tart a Burnleytől, az mno.hu-n, itt olvashat.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink