Szoboszlai Dominik: Kértem aput, hogy pofozzon fel, ha…

Hírek
Szoboszlai Dominik a szemünk előtt vált klasszis futballistává. Útja, amelyet az édesapja által vezetett Főnix Gold FC-ből a Liverpool kezdőjéig bejárt, jól ismert Magyarországon, azon mégis újra és újra megdöbbenhetünk, hogy ez mennyire nem volt zökkenőktől mentes. Szoboszlai a Premier League hivatalos oldalán készült, róla szóló dokumentumfilmben mesélt a megpróbáltatásairól, és azt is elárulta, hogy az apjának mikor kell felpofoznia őt.

Amikor Szoboszlai Dominik a nyáron 70 millió euróért a Liverpool játékosa lett, a magyarországi sajtótájékoztatóján megígérte, hogy nem fog emiatt megváltozni, ő továbbra is ugyanaz a srác, aki beül a kamionos barátjával egy jó zúzapörköltre, merthogy az a kedvenc étele. Azóta eltelt egy-két hónap, mialatt Szoboszlai dicséretcunamit kapott Angliában, az első pillanattól meghatározó lett a játéka a Liverpoolban, a magyar válogatottat pedig veretlenül vezette ki a 2024-es Európa-bajnokságra, de ezek után sem hazudtolta meg önmagát: – Ezt a sztárjátékos sztorit engedjük el, ugyanolyan játékosa vagyok a válogatottnak, mint az összes többi – hangoztatta vasárnap a Montenegró elleni győzelem után, amit a klasszis duplájával ő döntött el

A változás, illetve annak elkerülése volt az egyik központi témája a Premier League által Szoboszlai Dominikról készített dokumentumfilmnek is, amely idehaza szerda este volt látható a Spíleren. A beszélgetésből októberben már láthattunk egy rövidebb előzetest, amelyben Szoboszlai a magyarságáról vallott, Puskás Ferencről és Steven Gerrardról is szót ejtett. A teljes verzió legerősebb mondata azonban a változásáról szólt, íme:

– Nem akarok megváltozni. A barátaim közül sokan kérdezték, megváltoztatott-e, hogy híres lettem, vagy több pénzem lett, vagy ilyesmi, de mindig azt mondom, hogy ugyanaz az ember vagyok, mint előtte. Nem akarok sosem megváltozni. Ahogy apámnak is mondtam, hogy ha látja rajtam, hogy a pénz, a hírnév vagy valami megváltoztat, adjon egy pofont és mondja, hogy koncentráljak.

Fotó: Getty Images

Klopp egy étteremből hívta fel először

Szoboszlai mesélt arról az interjúban, hogy csak egyszer beszélt Jürgen Klopp-pal telefonon arról, hogy igazoljon a Liverpoolba.

– Épp étteremben volt a családjával és azt mondta, azt akarja, hogy Liverpoolban játsszak. Erre azt mondtam, hogy ha rajtam múlik, megyek – idézte fel a 24 éves középpályás.

Jürgen Klopp is megszólalt az adásban: – Egy játékost látsz, aki a Lipcse mezében jó dolgokat csinál. Aztán beszélgettünk és magabiztos, kedves, vicces fiatalember volt, de fogalmam sem volt róla, hogyan illeszkedik a csapatba, az öltözőbe, mert ez nyilvánvalóan különleges dolog. Iyen természetes magabiztosságot, karizmát nem tudsz fejleszteni. Vagy van, vagy nincs és neki van.

Szoboszlai meg akarta mutatni a benne kétkedőknek

A magyar játékos beszélt arról is, hogy amikor a Liverpool játékosa lett, sokan kételkedtek benne: – A külvilágból azt éreztem, azt mondják: egy magyar srác megy a Premier League-be. Úgysem fog játszani. Nem lesz jó. Túl nagy lépés neki. Túl lassú. Ezektől viszont még erősebb leszek és azt mondtam: Nem, én megmutatom nekik.

Édesapja, Szoboszlai Zsolt felfedte, hogy a fia Cristiano Ronaldo bűvöletében nőtt fel.

– Cristiano Ronaldo-szurkoló volt – árulta el Szoiboszlai Zsolt. – Ő a példaképe. Én azt mondtam neki, ne Ronaldo vagy Lionel Messi akarjon lenni, hanem legyen Dominik. Ő nem Puskás Ferenc, nem Albert Flórián. Ő Szoboszlai Dominik!”

Apja kulcsfigura volt a karrierjében, és főleg a kezdeti időszakban nagyon szigorúan bánt vele. Amikor a Salzburg akadémiájára került tinédzserkorában, magányos volt, de ez nem lágyította meg az apja szívét.

– A salzburgi időszak eleje nem volt könnyű – vallotta be Dominik. – Nem beszéltem angolul, nem beszéltem németül. Egyedül voltam a családom és a barátaim nélkül. Ráadásul, ha egy másik országból mész oda, akkor persze segítenek neked, de azért érzed, hogy nem olyan vagy, mint ők.

– Néha felhívott, de én szívtelen apa vagyok, és letettem a telefont – vette át a szót Szoboszlai Zsolt. – Mondtam, neki, hogy oldja meg. Olykor hívott, hogy elég volt, senki nincs az akadémián, megyek haza. Azt feleltem, hogy nem mész sehova, te most ott élsz, találd fel magad. Ezek a nehézségek mind megerősítették.

Mindent meg akar nyerni a Liverpool mezében

– Hogy mit hoz a jövő? – tette fel a kérdést a film végén Szoboszlai Dominik. – Szeretnék annyit játszani a Liverpoolban, amennyit csak tudok. Trófeákat akarok nyerni. Mindegyiket. Mi vagyunk a világ egyik legnagyobb klubja, szóval csak előre tekintek, hogy ezt megtegyük.

magyarnemzet.hu

Címlapfotó:Liverpool, Szoboszlai Dominik, a Liverpool (j) és Morgan Gibbs-White, a Nottingham Forest játékosa az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 2023. október 29-i mérkõzésén a liverpooli Anfield stadionban.
MTI/EPA/Peter Powell

Ezek is érdekelhetnek

További híreink