Szlovákia a legdrágább kelet-közép-európai ország

Hírek M. J.

Ausztrián kívül Szlovákia mindegyik európai uniós szomszédjánál drágább ország az alapvető élelmiszerek, a lakhatás vagy a ruházat és a lábbeli árát tekintve, írja a ma7.sk portál az Eurostat által nemrégiben közzétett, a tavalyi árszintet rögzítő adataira hivatkozva.

Az EU statisztikai hivatala több mint 2000 fogyasztási cikket és szolgáltatást vett górcső alá. Az unió átlagárszintjét 100 pontban rögzítette, a tagállamokat ehhez viszonyítva rangsorolta. A szlovákiai érték 90 pont volt.

A vásárlóerő-paritás szempontjából, hogy mennyit tudunk a bérből és a nyugdíjból vásárolni, az alsó szinteken vagyunk

– idézi a felvidéki portál Martin Halást, a Szociális és Gazdasági Kockázatkutató Intézet munkatársát.

Az Európai Unióban Dániában és Írországban a legmagasabb az árszint (140), ezt követi Luxemburg, Svédország és Finnország. Szlovákia uniós szomszédjai közül ez az érték Ausztria esetében 112, de Csehországban 80, Magyarországon 67 és Lengyelországban 60 pontot számolt ki az Eurostat.

A legnagyobb különbségek Szlovákia és a V4-es szomszédjai között a lakhatási költségek vannak

(főleg a magas vízdíj és energiaárak miatt), de a vásárlóerő-paritás szempontjából az élelmiszerek és alkoholmentes italok, a ruházati cikkek és lábbelik, az éttermi és a szállodai szolgáltatások is drágábbak, idéz a ma7.sk egy másik szlovák elemzőt, Eva Sadovskát, a WOOD & Company cég munkatársát.

Szlovákia már több éve a legmagasabb árszinttel rendelkező V4-es ország, és e téren a következő években se lehet változásra számítani, mondja Eva Sadovská elemző. Májusban 12,6 százalékkal nőttek az árak Szlovákiában, éves összevetésben. Az infláció harmadszor nőtt kétszámjegyű ütemben.

Érdekes lesz az idei év vége utáni rangsorolás is, amikor már látni fogjuk, hogy az egyes uniós országok hogyan küzdenek meg a magas inflációval

– teszi hozzá Vladimír Kubrický, a Szlovák Ingatlanszövetség elemzője, aki szerint az üzemanyag- és energiaárak jelenlegi alakulása nem sok jót ígér a Szlovákia polgárainak.

(Borítókép: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink