Szívbeteg kislány halála: indulatok helyett tények

Hírek
Egy gyermek halála mindig megrázza a közvéleményt, nagy indulatokat kavar, meggondolatlan állásfoglalásra késztet olyanokat, akik nem ismerik a körülményeket. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben meghalt kislány állapotát nem befolyásolta, hogy egy másik létesítménybe kellett őt átvinni CT-vizsgálatra – mondta el a főigazgató.  

A sokasodó méltatlan támadások miatt döntött úgy az intézetvezető, hogy a nyilvánosság elé tárja a beteg kislány kórtörténet, ezzel is segítve a helyzet tárgyilagos értékelését. Ofner Péter az MTI-t tájékoztatta az esetről, elmondta, hogy a 12 éves kislány súlyos szívfejlődési rendellenességgel született, az elmúlt években tíz alkalommal történt szívsebészeti beavatkozás élete megmentéséért, a műtétek egy részét Budapesten és Münchenben végezték.

Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy belássuk, rendkívül komplikált beavatkozásokról van szó. A kislány utolsó műtétjét Budapesten, a kardiológiai intézetben végezték. A gyerek igen súlyos keringési állapotban volt. A főigazgató elmondta, a műtét komplikált beavatkozás volt, a gyerek nem lett tőle jobban, a keringési elégtelenség fokozódott, így műszívkezelést kapott, lélegeztetni kellett. Az igen nagy vérzés miatt a mellkast nem zárták vissza.

A főigazgató eloszlatva a nyitott mellkassal kapcsolatos elképzeléseket hangsúlyozta, a "nyitott mellkas" egy orvosi terminológia, tehát nem arról van szó, hogy a betegnek nyitva van a mellkasa. Mint mondta, a bőrt összevarrják, azonban a további esetleges műtétek miatt a csontos vázrendszert nem kapcsolják össze.

A műtétet követő 16. napon a vérzés mellett idegrendszeri tünetek is jelentkeztek, ezért a neurológiai konzílium koponya CT-re rendelte a gyereket, amelyet a szomszédos Heim Pál Gyermekkórházban végeztek el. Sem a szállítás alatt, sem azt követően nem történt szövődmény – hangsúlyozta Ofner Péter, hozzátéve, a súlyos állapotban lévő betegek CT-be való eljuttatása rutin orvosi feladat, amelyre a kardiológiai intézet fel van készülve.

A vizsgálat eredménye megállapította, hogy a kislány súlyos roncsoló agyvérzést kapott, amely miatt a műszívkezelést nem tudták folytatni. Abba kellett hagyni a véralvadásgátló-kezelést is, és ebben az állapotban a gyermek a saját keringésére nem tudott támaszkodni, június 29-én meghalt.

Az, hogy a kardiológiai intézetben van-e CT-berendezés vagy nincs, a gyermek állapotát, sorsát nem befolyásolta. A kislány ellátása magas színvonalon történt – mondta a főigazgató.  Megjegyezte: Budapesten több pavilon rendszerű kórház működik, ahol szintén meg kell oldani a betegek CT-vizsgálatra történő szállítását.

Az intézet tíz éve egyedüliként foglalkozik a gyermekek szívtranszplantációval és szívfejlődési rendellenességeik kezelésével. Az adatok szerint az eddig elvégzett 41 gyermek szívátültetésből hat végződött halállal.

"Ezt a centrumot a szakma nagyon jó helyre helyezi Európában", – mondta a főigazgató, hozzátéve: méltatlannak érzi az intézetet ért támadást.

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetnek

További híreink