Szinte biztosan behúzza a kéziféket az MNB

Hírek vg.hu
Akár be is fejezheti az idei kamatvágásokat most kedden a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely a legutóbbi kamatdöntése óta ismét kaotikusabb helyzetbe találta magát. A forint elmúlt hetekben látott gyengülése és a FED tétovázása miatt a jegybank mozgástere vészesen beszűkült elemzők szerint – közölte a Világgazdaság.

Kedden tartja soron következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely egy hónap után tovább faraghatja az alapkamatot. Májusban még szokatlanul nyugodt körülmények között hozhatott döntést a jegybank, az akkori 50 bázispontos vágással 7 százalékra mérsékelte az irányadó rátát. Ezúttal egy turbulensebb időszakon vagyunk túl, ami vélhetően meg fog jelenni az MNB mostani döntésében.

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint 25 és 50 bázispontos kamatcsökkentés között mérlegelhet a monetáris tanács, ám a nagyobb valószínűsége egy kisebb vágásnak van.

El tudom képzelni, hogy 50-nel csökkenti a jegybank az alapkamatot, de az szerintem most merész lenne – mondta lapunknak a kamatdöntés előtt Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki szerint leginkább a forint elmúlt hetekben látott mozgása miatt dönthet így a monetáris tanács. Bár a kamatdöntést megelőző napon éppen eltávolodott a 400-a szinttől, az elmúlt egy hónapban jelentősen gyengült az árfolyam:

  • az euróval szemben a korábbi 385-ről 395-ig,
  • míg a dollárral szemben 355-ről egészen 369-370-es jegyzésig.

Az elemző szerint a gyengülés már korábban elkezdődött, de a fő hajtóerőt az Európai Bíróság múlt heti ítélete jelentette, amelyben megállapította, hogy hazánk az uniós irányelveket megszegve járt el az illegális bevándorlókkal szemben, emiatt 80 milliárd forint kártérítésre kötelezte Magyarországot, előtte pedig főleg globális okai voltak. Az amerikai makroadatok, és a FED kamatdöntési várakozásai miatt sokáig együtt gyengültünk a zlotyval.

Török Zoltán szerint makrogazdasági oldalról radikálisan semmi változott, az év első negyedévét tekintve az ipar és a beruházások nagyon gyatra számokat produkáltak. Bár egy adat nem adat, de az áprilisi számok már adhatnak reményt, hogy ezen az időszakon túl vagyunk.

Ugyanakkor nagy kérdés, hogy az inflációs kilátások hogyan alakulnak, itt ugyanis a szolgáltatási infláció még mindig nagyon aggasztó, ahogy a költségvetési egyensúly helyreállítása is vélhetően további kormányzati beavatkozást igényel majd.

Lehet, hogy be is fejezi a kamatcsökkentéseket az MNB most kedden

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője ugyancsak 25 bázispontos kamatcsökkentést vár most júniusban.

Hogy ezt követően mi fog történni, senki nem tudja. Egyetlenegy dolgot mondott a jegybank: az év végi 6 százalék alatti kamatvárakozások extrémek – hívta fel rá a figyelmet, épp ezért lesz fontos a jegybank és Virág Barnabás megszokott tájékoztatása, ami látva a forint árfolyamát, az elemző szerint továbbra is szigorú hangvételű marad. Másrészről a jegybank eddig következetesen azt kommunikálta, hogy a júniusi 6,5 és 7 százalék közötti kamatvárakozások megalapozottak, tehát egy kisebb vágással is elérheti most ezt a szintet.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ezek is érdekelhetnek

További híreink