Szinte biztos, hogy átlépi a 100 dolláros határt az olajár 

Hírek D. GY.
A geopolitikai feszültségek és a növekvő kereslet nyomán a korábban vártnál magasabb idei átlagos kőolajárra számítanak az elemzők.

Ahogy enyhül a koronavírus omikron variánsának terjedése, úgy állnak talpra sorban a világgazdaság országai, ami az olaj iránti kereslet további növekedését vetíti előre. A Reuters által 43 elemző megkérdezése alapján végzett felmérés szerint az Európában irányadó Brent típusú nyersolaj hordónkénti átlagára az idén 79,16 dollár lehet. Tavaly decemberben az elemzői konszenzus még csak 73,57 dollárt várt. Az amerikai benchmark, a WTI éves átlagban 76,23 dollár lehet, a korábbi előrejelzés 71,38 dollár volt.

„Ezek az átlagok azt jelzik, hogy lesz példa 100 dollár feletti olajárra is az idén, főleg, ha az OPEC + (az Oroszországgal kibővített OPEC) továbbra sem dobja piacra megígért kitermelésbővítésének teljes egészét” – nyilatkozta az Economist Intelligence Unit, hozzátéve, hogy a kockázatok között szerepel az orosz-ukrán válság eszkalálódása, valamint az is, ha az amerikai palaolaj kitermelők továbbra sem mennek ki nagyobb mennyiségekkel a piacra. Az OPEC+ célja a havi 400 ezer hordós kitermelésnövelés.

A várakozások szerint a kereslet az idén átlagosan napi 3-5 millió hordóval emelkedik. A Brent a közelmúltban 2014 óta először átlépte a 90 dolláros határt – ennek hátterében az orosz-ukrán válság állt. Ha ez fegyveres konfliktussá, esetleg nyílt háborúvá fajul, tovább romolhat a helyzet, mint ahogy akkor is, ha a nyugat további szankcókat vezet be Moszkvával szemben. A Goldman Sachs és a Morgan Stanley egyaránt biztosra veszi, hogy az idén a jegyzések meghaladják majd a 100 dollárt. A Julius Baer viszont kevésbé pesszimista, szerintük a mostani piaci idegesség nem strukturális jelenség, ha enyhülnek a kockázatok, szelídülhet az áremelkedés.

A piacra csak minimális hatása lehet annak, ha az USA felszabadítja stratégiai olajkészleteinek egy részét – teszik hozzá az elemzők.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink