Szilveszterig járják az országot az ellenőrök

Hírek vg.hu
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem tétlenkedik, december utolsó napjáig még számos helyen végeznek ellenőrzéseket. Az ellenőrök szemmel tartják a karácsonyi és a szilveszteri vásárokat, de a munkások foglalkoztatását is több vármegyében szondázzák.

Az év hátralévő részében nyilván főként a karácsonyi vásárok, a szilveszteri mulatságokhoz kapcsolódó díszek és tűzijátékok árusítóhelyei a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) leggyakoribb ellenőrzési helyszínei, de más, nem feltétlenül az ünnepekhez kapcsolódó vizsgálatok is szerepelnek még a NAV Adótraffipax listáján.

Észak-Budapesten a NAV helyi munkatársai november 27. és december 31. között ellenőrzik az adventi vásárokon, kitelepüléseken, piacokon és bevásárlóközpontokban az ünnepekhez köthető terméket árusítókat, vendéglátókat és szolgáltatókat. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Hétvégén sem pihennek a revizorok

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatósága munkatársai augusztus 1. és december 31. között Budapesten – előzetes kockázatelemzések alapján – a használtautó-kereskedőket vizsgálják át.

A revizorok a bejelentési és bevallási kötelezettségek teljesítésére, valamint a különbözet szerinti adózási szabályok megfelelő alkalmazására fókuszálnak.

Ugyancsak e területen 2023. szeptember 1. és december 31. között a dél-budapesti illetékességi területen működő székhelyszolgáltatók, a székhelyszolgáltatókhoz átjelentkezők, valamint a székhelyszolgáltatást igénybe vevő vállalkozások adókötelezettségeinek teljesítését ellenőrzik.

Emellett 2023 decemberében Budapesten ellenőrzik az ünnepekhez kapcsolódó vásárokon, kitelepüléseken, üzletekben működő, szezonális termékek értékesítőit és a vendéglátóhelyeket. A revizorok elsősorban a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgéppel kapcsolatos jogszabályi előírások betartását, valamint a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják. Hasonló munkaterve van a Bács-Kiskun Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának, ahol az adóellenőrök megjelenésére munkaidőn túl és hétvégén is számítani lehet.

További részletekről itt olvashat.

Fotó: Laufer László / Dunántúli Napló

Ezek is érdekelhetnek

További híreink