Szijjártó szerint a bizottság botrányos lassú vakcinabeszerzése miatt maradnak a korlátozások

Hírek MTI

Az Európai Bizottság „botrányosan” lassú vakcinabeszerzése miatt nem lehet feloldani a korlátozásokat

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter azt mondta,

a tavalyi évet jellemző problémák nem tűntek el idén sem, sőt az esztendő elején – a várakozásokkal ellentétben – elmaradt az „eufória”.

„Mindenki azt várta a brüsszeli hitegetés alapján, hogy a tavalyi év végén, az idei év elején az Európai Unióban (EU) hatalmas sebességgel indul be az oltás, aminek nyomán aztán az európai országokban a meglévő korlátozó intézkedéseket, szigorításokat fel lehet majd oldani” – mondta.

Hozzátette, mindez azonban elmaradt a bizottság miatt, míg az unióhatárain túl, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Izraelben „viharos sebességgel” zajlik az emberek beoltása.

Szijjártó Péter szerint az EU által támogatott vakcinafejlesztésből származó oltóanyag éppen az EU-ba jut el a leglassabban. „Ez egész egyszerűen botrányos helyzetet hozott létre, főleg úgy, hogy az Európai Bizottság hosszú hónapokon keresztül folyamatosan támadta azokat az országokat – mint minket is -, amelyek más forrásokból is szerettek volna oltóanyagot vásárolni” – emelte ki.

Szerinte ezek alapján helyes lépés volt megkezdeni a tárgyalásokat keleten is, hiszen arról lehet hallani, hogy nagy nyugat-európai országok, illetve cégek az oroszokkal „valamifajta” vakcinafejlesztésről vagy -gyártásról tárgyalnak.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (MTI/Bruzák Noémi)

További híreink