Szijjártó Péter: egyre több baden-württembergi cég folytat beruházást Magyarországon

Hírek
Egyre több baden-württembergi cég folytat munkahelyteremtő beruházást Magyarországon, az óriásvállalatok sikerének hatására a közepes méretű vállalkozások is növekvő számban választják Magyarországot új beruházásuk helyszínének - mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Stuttgartban, a német tartomány fővárosában folytatott tárgyalásainak szünetében.

A miniszter telefonon adott nyilatkozatában rámutatott, hogy olyan baden-württembergi óriásvállalatok tevékenykednek Magyarországon, mint a Kecskeméten már a második Mercedes-Benz gyárat építő Daimler vagy a Bosch, amely az első számú célpontok között tartja számon Magyarországot az innovatív autóipari fejlesztésekhez szükséges beruházások területén.

Mint mondta, "kedvező folyamatnak vagyunk szemtanúi, a nagy baden-württembergi vállalatok magyarországi beruházási sikerei és pozitív tapasztalatai ösztönzőleg hatnak a Baden-Württembergben rendkívül erős középvállalati szektorra".

Erre példa, hogy megkezdte debreceni üzemének építését a Robert Bürkle nevű gépipari cég, amelynek 400 millió forintos beruházásával 100 új munkahely jön létre a hajdú-bihari megyeszékhelyen – emelte ki Szijjártó Péter.

Rámutatott, hogy a rendkívül kiterjedt és sokszínű gazdasági együttműködés révén Baden-Württemberg Magyarország második számú kereskedelmi partnere a 16 német tartomány közül, a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly meghaladta a 11 milliárd eurót (3540 milliárd forint).

A baden-württembergi cégek szerepe kiemelten fontos a magyar autóipar fejlődésében, nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az ágazat teljesítménye 6 százalékkal nőtt 2018-ban, a termelés értéke pedig meghaladta a 8500 milliárd forintot, a foglalkoztatottak száma pedig elérte a 174 ezret – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

A tartományból érkező vállalatok ahhoz is hozzájárulnak, hogy a magyar autóipari ágazat termelésének értéke hamarosan eléri az évi 10 ezer milliárd forintot. Ezt jelzi például, hogy a Daimler nem csupán egy újabb gyárat épít Kecskeméten, hanem a már működő üzemében megkezdte egy újabb modell, a Mercedes-Benz CLA Coupé gyártását.

A baden-württembergi beruházásoknak is köszönhető, hogy Magyarország tavaly bekerült a világ 20 legnagyobb autóipari exportőre közé, annak révén, hogy az ágazat kivitele elérte a 20 milliárd eurót – fejtette ki a miniszter.

Aláhúzta: a kormány számára elsődleges fontosságú, hogy a magyar autóipar "az élen járjon az új, innovatív autóipari korszakban is, és megtartsuk azt a megszerzett pozíciónkat, amelynek értelmében hazánk az európai autógyártás egyik fellegvára".

Borítófotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Francisco Segura Hervás, az F. Segura Hungária Kft. elnöke a spanyol tulajdonú vállalkozás beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. március 1-jén. A cég 4,2 milliárd forintos hatékonyságnövelő, kapacitásbővítő beruházást hajt végre Szolnokon, a járműipari alkatrészgyártó kft. legújabb fejlesztésével 80 új munkahelyet teremt. A kormány egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a cégnek.MTI/Bruzák Noémi