Szijjártó Péter berendelte az ukrán nagykövetet

Hírek MTI / Figyelo.hu
A Gazprommal kötött szerződést az ukránok csapásként értékelték, az Európai Bizottsághoz fordultak az ügyben. A külügyminiszter szerint ez szuverenitásunk és nemzetbiztonsági érdekeink megsértése.

A hétfőn aláírt Gazprom szerződés kapcsán tett közzé Facebook bejegyzést Szijjártó Péter külügyminiszter, melyben leszögezi, hogy az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg.

Továbbmenve a külügyminiszter szuverenitásunk és nemzetbiztonsági érdekeink súlyos megsértésének nevezte az ukrán reakciókat, például az ukrán kormánynak azt a döntését, hogy az Európai Bizottságnál támadják meg a szerződést. Szijjártó kiemelte, hogy a lépés már csak azért is barátságtalan lépésnek számít, mivel Magyarország számos kérdésben (lélegeztető gépek, egészségügyi felszerelések, katonák ápolása, gyerekek üdültetése, beruházások finanszírozása) segítette Ukrajnát.

Éppen ezért a külügyminiszter mára bekérette magához az ukrán nagykövetet.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ICTV ukrán televízió Szólásszabadság című műsorában hétfő este elmondta, hogy Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.

Kuleba szerint hiába tagja Magyarország az Európai Uniónak és a NATO-nak is, különleges kapcsolatokat ápol Oroszországgal és

az ukrán vezetékek kihagyását országa csapásként értékeli, így a reakció is ennek megfelelő lesz.

Az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság tervezett ülése, amelyet a két külügyminiszter társelnökelnökletével tartották volna meg szeptember 29-30-án, is a gázmegállapodás áldozata, azt azért mondták már le korábban, mivel tisztában voltak az orosz küldöttség érkezésével, míg a magyar fél az ukrán állásponttal.

Az ukrán politikus szerint azonban további lépéseket is tesznek az ügyben, ezek közé tartozik az is, hogy

az Európai Bizottsághoz fordulnak.

Ugyanakkor Kuleba szerint az nem igaz, hogy Magyarország az orosz politika prizmáján keresztül látja Ukrajnát, ám szerinte a két országgal párhuzamosan jó viszonyt ápolni igyekvő magyar törekvések előbb-utóbb konfliktusba torkollnak. Ezek közé tartozik például hazánk kijevi nagykövetének bekéretése az ország külügyminisztériumába is, melyet Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő jelentett be kedden az RBK-Ukrajina ukrán televízióban.

Az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova hétfői Telegram bejegyzésében úgy kommentálta az ukrán lépéseket, hogy az ukránok irigylik a magyar-orosz gázegyezményt.

Hétfőn Szijjártó újságírói kérdésre reagálva a mai bejegyzésben foglaltakhoz hasonlóan fogalmazott, amikor leszögezte, hogy bár sajnálja a vegyes bizottság tervezett ülésének elmaradását, ám nem látja az összefüggést a két kérdés között és hangsúlyozta, hogy Magyarország energiaellátásának biztosítása a magyar kormány dolga, abba harmadik ország nem szólhat bele, ahogy Magyarország sem fogalmaz meg kritikákat Ukrajna és más harmadik ország közötti szerződések kapcsán.

Globális méreteket öltött az energiahiány

(Borítókép: MTI/Filep István)

További híreink