Szijjártó: a BMW-gyárnál most is építkeznek

Hírek figyelo.hu

A vállalat vezetőivel ma is egyeztettünk, arról biztosítottak minket, hogy természetesen továbbra is elkötelezettek a debreceni gyárépítés mellett

közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a BMW debreceni gyárépítésének elhalasztásáról szóló sajtóértesülések kapcsán a Facebook-oldalán.

A miniszter azt is írta, hogy

jövő pénteken Debrecenbe jönnek a gyár leendő vezetői és a beruházás irányítói, akikkel személyesen is megbeszélést fog folytatni.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy

a gyár építési munkálatai „már most is zajlanak.”

Az első negyedévben jelentősen csökkentek a BMW csoport autóeladásai, az értékesítési árbevétel viszont kissé nőtt, de az elért nyereség némileg mérséklődött.

A jelenlegi helyzetre tekintettel bizonyos projekteket vagy felfüggesztünk, vagy további felülvizsgálatnak vetjük alá őket. A beruházási költségeket a tavalyi 5,7 milliárd euróról kevesebb mint 4 milliárd euróra csökkentjük 2020-ban

– idézi a portfolio.hu az igazgatóság tagját, Nicolas Petert.

Korábban Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarországon 6 ezer német vállalat 300 ezer magyar embert foglalkoztat, Németország a legnagyobb befektető, s hazánk első számú gazdasági partnere.

A BMW is nyilatkozott

A Világgazdaság megkeresésére reagált a német vállalat is. Közlésük szerint a jelenlegi kivételes helyzetben a BMW Group egyedülálló felelősséggel bír, felkészül a sikeres újraindulásra, mely biztosítja a vállalatnak és munkavállalóinak jövőjét.

A munkatársak egészsége a BMW Group legfontosabb prioritása.

A BMW Group körültekintően kezeli a válságot, a folyamatokra összpontosítva és mindig a jövőbe tekintve hoz döntéseket. Amíg a válság fennáll, azon dolgozik, hogy a lehető legszilárdabb alapokat teremtse meg, a krízis utáni újrainduláshoz.

A BMW Group továbbra is elkötelezett az új, magyarországi gyáregységével szemben.

A vállalat debreceni gyárának megépítése a BMW Group hosszú távú növekedési törekvéseit támasztja alá.

A jelenleg kialakult koronavírus járványhelyzet feltételezéseink szerint, hatással lesz a debreceni építkezési munkálatokra, így azok lelassulhatnak. A pontos időtartam még nem került meghatározásra, de várakozásaink szerint több hónap lehet. Megértésüket kérjük, de további információt nem tudunk biztosítani

– írták a Világgazdaság megkeresésére.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (MTI/Szigetváry Zsolt)

További híreink