Szigorúan ellenőrzi a magyar hatóság az ukrán gabonát

Hírek Figyelő
Minden, Ukrajna felől hazánkba érkező gabonaszállítmányt megvizsgálnak a Nébih szakemberei. A hatóság az eddigi adatok szerint jelenleg több mint 871 600 tonna gabona van az ellenőrzött. A visegrádi országok agrárkamarái eközben továbbra is egységes és határozott brüsszeli lépéseket sürgetnek az ukrán mezőgazdasági termékek importja miatt.

Nem csupán az országon áthaladó ukrán gabonát, hanem az ide érkezett termények minőségét is folyamatosan ellenőrzik a magyar hatóságok – jelentette ki Nagy István. Az agrárminiszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelt ellenőrzésén vett részt Adonyban. A tárcavezető a közösségi oldalán közzétett videóüzenetében elmondta: a kormány célja továbbra is az, hogy csak kiváló minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a magyar emberekhez.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy májusban mintegy 650 ellenőrzést végeztek a gabonatermékeket felmérő mintavételezéssel egybekötött gabonatároló-ellenőrzések során a vármegyei kormányhivatalok munkatársai. A vizsgálatok során a tárolókban lévő ukrán gabonatételeket is ellenőrizték a szakemberek. Az eddigi adatok szerint jelenleg több mint 871 600 tonna gabona van az ellenőrzött tárolóhelyeken elhelyezve.

Nagy István (balra) agrárminiszter szerint minden vállalkozásnak közvetlen felelőssége, hogy csak az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használjon fel. (Fotó: Nagy István Facebook)

– A hatóságok a magyar piacra érkező gabona vonatkozásában minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetik azt alá – mutatott rá a tárcavezető. Nagy István tájékoztatásából kiderült, hogy június elejéig 53 kukoricatétel-minta érkezett be a Nébih laboratóriumába. Köztük volt több ukrán minta is, amelyeknél a hivatal szakemberei ellenőrzik a GMO, a peszticid, a mikotoxin, valamint a radiológiai-szennyezettséget. Az agrárminiszter kiemelte, a vizsgálatok eredményeiből is az látható, hogy a hazánkon áthaladó ukrán gabona útját szigorú ellenőrzések kísérik. A magyar élelmiszerek pedig a szigorú szabályozásnak és a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően a világon a legbiztonságosabbak közé tartoznak.

– Minden vállalkozásnak közvetlen felelőssége, hogy csak az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használjon fel. Ezen jogszabályi alapfelelősséget is vizsgálja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság. A magyar családok asztalára csak jó minőségű és biztonságos termékek kerülhetnek – hangsúlyozta a miniszter.

A visegrádi országok agrárkamarái eközben továbbra is egységes és határozott brüsszeli lépéseket sürgetnek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint olyan intézkedésekre van szükség, amelyek biztosítják, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek – miként az a vámok tavalyi eltörlésének oka volt – elérjék végső, alapvetően EU-n kívüli rendeltetési helyüket. Az agrárkamarák szerint ugyanis továbbra is komoly probléma a vámmentesen beérkező, nem a szigorú EU-s előírások mellett előállított, és ezért akár humán- és állategészségügyi kockázatokat is hordozó áru megnövekedett mennyisége, ami óriási dömpinget, áresést okoz a piacokon.

– A vámtarifákat és kvótákat a lehető leghamarabb vissza kell vezetni, szükség esetén akár uniós kompenzációs segítséget adva az ukrán gazdálkodóknak – hívták fel a figyelmet. Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztostól a szervezetek azt is kérték, hogy az importtilalmat terjesszék ki más termékekre is, továbbá hozzanak létre egy alapot a kelet-közép-európai gazdák támogatására.

Borítókép: A Nébih ellenőrei minden Ukrajna felől érkező gabonaszállítmányt megvizsgálnak. (Fotó: Nagy István Facebook)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink