Szigorítás jön a digitális közvetítő tevékenységet végző szolgáltatókra

Hírek vg.hu
Rövidesen új világ jön a magyar online szolgáltatók számára: február 17-től életbe lép az Európai Unió digitális szolgáltatásokról (DSA) szóló rendeletének szigorítása. Ekkortól már nem védekezhet azzal a szolgáltató, hogy nem tudja, milyen tartalomnak biztosít helyet.

A probléma „csupán” az, hogy a webtárhely-szolgáltatók szerződési feltételei nincsenek felkészítve a változásra. Ez óriási informatikai és jogi felkészülést, munkát igényel a közvetítő szolgáltatóktól, és megértést az ügyfeleik részéről – részletezte a Világgazdaságnak Kolejanisz Márk ügyvéd, a Kolejanisz Ügyvédi iroda vezetője.

Mi változik a DSA hatálybalépésével?

A DSA (Digital Services Act) hatálybalépésével a webhosting- és az egyszerű adatátvitelt nyújtó szolgáltatók felelősségi szabályai változnak. Nagyon leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a közvetítő szolgáltató ezentúl nem moshatja a kezét arra hivatkozva, hogy nem tudja, milyen tartalomnak biztosít helyet. Az új szabályozás miatt bejelentési mechanizmusokat kell biztosítaniuk a közvetítő szolgáltatóknak, és ha ezen keresztül bejelentés érkezik, azzal kapcsolatban el kell járniuk. Ha a szolgáltató megállapítja, hogy jogellenes a bejelentett tartalom, úgy korlátozhatja is a tartalomhoz való hozzáférést.

Kikre vonatkozik ez a szabályozás és az esetleges bírság?

Minden olyan digitális közvetítő szolgáltatóra, amely egyszerűen adatátviteli szolgáltató vagy tárhely-, esetleg felhőszolgáltató. Azt is nagyon fontos megjegyezni, hogy a szabályozásban nincs méretkorlát. A bejelentési lehetőség biztosítása a kisvállalkozásokra ugyanúgy vonatkozik, mint a nagy online platformokra.

Ez azt jelenti, hogy a közvetítő szolgáltató akár a saját szerződött partnerének a tartalmait is korlátozhatja?

Igen, pontosan azt. A DSA kötelezi erre a közvetítő szolgáltatót. Bejelentési lehetőséget kell biztosítania, eljárást kell lefolytatnia, amelynek során meg kell tudnia állapítani, hogy jogellenes-e a tartalom, és aztán a tartalmat, illetve annak gazdáját korlátozhatja. Ezzel szemben természetesen lehetséges a jogorvoslat is.

Nem jelent ez durva beavatkozást két magánfél közötti szerződésbe?

Ha úgy tetszik, de, igen. A webhostingszolgáltatók szerződési feltételei nincsenek felkészítve erre az új szabályozásra. Ez informatikai és jogi felkészülést és munkát is igényel a közvetítő szolgáltatóktól, és megértést, együttműködést az ügyfeleik részéről.

A teljes cikkben még ezekre a kérdésekre kaphat választ:

Mi változik a felhasználók életében?

Mi lehet jogellenes tartalom?

Mi változik az üzleti környezetben?

Milyen szankciós lehetőségek vannak a jogszabályokban?

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink