Szigorít Kína a téli olimpia előtt

Hírek Lengyel Gabriella

Kína ma tovább szigorította a járványellenes intézkedéseit mind Pekingben, mind országszerte, mivel a bő két hét múlva kezdődő téli olimpia megnyitása előtt – ha elszórtan is – lokálisan felütötte a fejét a járvány – írja az AP hírügynökség. A gyors intézkedések némi idegességről árulkodnak, nyilván okkal, hiszen senkinek sem hiányzik, hogy megugorjon a rendezőknél az esetszám, és lendületet vegyen a járvány terjedése.

Peking elrendelte, hogy a jövő héttől kezdve teszteljék a nemzetközi iskolákban tanuló gyerekeket, és nem engedi be azokat a légi utasokat, akik egy harmadik ponton áthaladtak, azaz átszállássál terveznek beutazni. A helyi lakosságot arra kérik, csak akkor keljenek útra, ha feltétlenül szükséges. Egyúttal azt is közölték a hatóságok, nincsen arra garancia, hogy visszatérhetnek otthonukba, ugyanis ha időközben kiderül, hogy olyan városban vagy régióban jártak, ahol kitört a járvány, akkor karanténba kerülnek.

A fővárostól körülbelül egy órányira fekvő Tiencsin város elrendelte szombat reggeli kezdéssel a tömeges tesztelés harmadik fordulóját, amelyet 24 órán belül be is fognak fejezni. A 14 millió lakosú Tiencsin kikötő és gyártóközpont egyike annak a fél tucat városnak, ahol a kormány olyan szabályozást adott ki, hogy minden vírussal összefüggésbe hozható esetet fel kell kutatni, és szigorú zárlatokkal és korlátozásokkal kell a járvány terjedését kordában tartani.

 

Címlapkép: Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP

Ezek is érdekelhetnek

További híreink