Szex és az amerikai baloldal

Hírek
Szerda este családon belüli erőszak gyanújával őrizetbe vették Michael Avenattit, a Trumpot vádoló pornószínésznő ügyvédjét. Végül 50.000 dollár óvadék fejében elengedték és határozottan állítja, hogy soha nem követett el erőszakot, ez inkább egy ellene zajló leszámolási folyamat része. 

A családon belüli erőszak vádja, hasonlóan a szexuális erőszakhoz, képes tönkretenni egy közszereplő életét. Pontosan tudják ezt a receptet a demokraták, és az elmúlt években főleg a sajtón keresztül és „civil szervezetekkel együttműködve az erőszak vádját a jobboldal sajátosságaként azonosították be.

Ez történt Brett Kavanaughval is, Trump főbíró-jelöltjével, akit zavaros erőszak-vádakkal illettek, ami erőteljes reakciókat váltott ki a női „civil szervezetekből és a liberális lobbi képviselőiből. Nem feltétlen azzal van a baj, hogy társadalmi mozgolódást vált ki egy ilyen gyanú, bár az USA-ban az ártatlanság vélelme fontos szerepet játszik, hanem azzal, hogy ezt politikai pártok a zászlóikra tűzve erőforrássá akarják kovácsolni.


Fotó: Michael Avenatti, a Trumpot vádoló pornószínésznő ügyvédje

A félidős választásokon érzékelhető volt ez a fajta nyomásgyakorlás a „civil” szervezetek részéről. A demokratáknak úgy tűnik, hogy ez maradt az egyetlen reménye, és ahogy a helyzet igazolja, ezzel tudják a legtöbb embert megszólítani : republikánus=erőszaktevő=rossz. Figyeljük csak meg: amióta Trump a politikai köztudatban van, szinte folyamatosan a nőügyeitől hangos a sajtó. Azt viszont észre kellene venni, hogy ennek mennyire kontraproduktív hatása van. Hasonlóan a Metoo-mozgalomhoz, egy nagyon fontos problémát, a családon belüli erőszakot vagy a nemi erőszakot teszik úgy a közbeszéd tárgyává, hogy ennek hatására az emberek egyre inkább rezisztensé válnak ezzel a témával szemben. A társadalmi ingerküszöb az ilyen hírekkel kapcsolatban innentől kezdve már csak emelkedni fog, és pontosan azt a jellegét veszíti el az egész téma, ami miatt elvileg kitalálták. 

Persze ilyenkor, ha az önjelölt elnökről terjed el egy ilyen hír, akkor nagyon „tárgyilagosak”  az újságok. Nem kívánják a halálát, és „amíg a nyomozás le nem zárul, nem tudunk ítéletet mondani” szöveg az általános séma. Azt persze ne felejtsük el, hogy pont ez lenne a normális minden ilyen esetben. Amíg ki nem derül, hogy valki valóban bűnös, addig nem kellene vendettát hirdetni és karaktergyilkolni. Sokszor esnek az emberek abba a hibába, hogy „biztosan nem alaptanul jelent meg valakiről egy ilyen hír”, hiszen például Trump is gazdag, híres, „nagypofájú”  sőt még republikánus is, akkor biztosan nem lehet rendes ember.

Amikor meg megjelenik egy biztosanrendesemberről, mint Avanetti, egy ilyen hír akkor jön a néma értetlenkedés. Kognitív disszonancia. Nem értik az emberek amit olvasnak, „biztosan beindult a jobboldali fake-news gyár”  – gondolják. Hogy ebben a konkrét esetben mi az igazság? Nem tudhatjuk, de érdemes kicsit lenyugodni és átgondolni, hogy az amit megingathatatlan valóságnak hiszünk nem mindig valódi, és olyankor érdemes beismerni, hogy tévedtünk. Ezzel a képességgel még egyelőre nem rendelkezik a ballib média, de hátha az ilyen esetek legalább az olvasók szemét felnyitják, hogy a világ nem fekete és fehér.

 

Borítófotó: Amy Schumer amerikai komikus, színésznő (k, balról, zöldben) és Emily Ratajkowski amerikai modell, színésznő (k, fehérben), miután letartóztatták őket és társaikat a Brett Kavanaugh amerikai főbírójelölt kinevezése elleni tüntetésen a szenátus Hart irodaépületében, Washingtonban 2018. október 4-én

Ezek is érdekelhetnek

További híreink