Szervezett akció lehetett a bosnyák-horvát határtámadás

Hírek
A horvát-bosnyák határon kitört zavargások egyik felbujtója egy iráni származású horvát állampolgár volt – erről számolt be a bosnyák határőrség igazgatója, Zoran Galic a horvát köztévében. Az eset kísértetiesen hasonlít a 2015-ben Röszkénél kitört zavargáshoz, ahol az azóta már elítélt, de a Soros-szervezetek által azóta is pártfogolt Ahmed H. volt a felbujtó.

A röszkei eset után mind a hazai ellenzék, mind a Soros-szervezetek óriási cirkuszt csaptak, rendőrállamot kiáltottak, mindezt azért, mert a magyar rendőrök tartották a határt az őket kövekkel dobáló migránsokkal szemben. A brüsszeli bevándorláspárti elit sem maradt szótlan, azonnal támadni kezdték a magyar kormányt és a határt védő rendőröket.

A mostani bosnyák-horvát határnál történt eset kísértetiesen hasonlít a röszkei zavargásokhoz: migránsok ostromolják a határt, a Soros-szervezetek támogatják őket és (láss csodát) előkerült egy bevándorló hátterű uszító is.

A férfit a bosnyák hatóságok letartóztatták, és azzal gyanúsítják, hogy arra bujtatta a migránsokat, törjenek át erőszakkal a határon. 
„Ez a személy Velika Kladusan és Bihacon is járt, hogy rábeszélje a migránsokat a zavargásokra" – mondta Galic, majd hozzátette: a férfit egy hónapra vizsgálati fogságba helyezték, számolt be az MTI.

Zoran Nicen, a horvát határőrség elöljárója a műsorban azt mondta: ismerik a férfit, akinek Horvátországban vastag dossziéja van, és már többször előállították embercsempészet miatt. A horvát rendőri vezető hozzátette: Az, ami a maljevaci határátkelőn történt, nem véletlen. Szerb és a boszniai migránsközpontokból indított összehangolt akcióról van szó. A migránsok között olyan hamis híresztelések kaptak szárnyra, hogy Horvátország beengedi az illegális bevándorlókat az országba, és onnét tovább engedi őket Nyugat-Európába.

Már a 2015-ös migrációs hullám idején is számos olyan prospektus és útmutató került elő, melyekben leírták a migránsok számára, hogy a határokon mit kell mondani, hová fordulhatnak. A Soros-szervezetek gondozásában készült anyagok által felkészített migránsok az EU határain beadták menedékkérelmüket, majd egész egyszerűen eltűntek a hatóságok szeme elől. Sokaknak még ma sem tudják a pontos tartózkodási helyét, sőt személyazonosságát sem, hiszen – finoman szólva  – meglepően sok szíriai származású, önmagát kiskorúnak valló, január 1-én született migráns lépett be Európába Angela Merkel híres meghívója után.

A migránsok akkoriban Angela Merkel képével érkeztek a határokhoz, mostmár inkább a gyerekeket küldik előre, akik „Nyissátok meg a határokat", „Szükségünk van egy országra", „Európai Unió hol vagy?", valamint „Vessetek véget a háborúnak!" szövegű transzparenseket tartanak a magasba. 

A Klix.ba című boszniai lap szerint jelenleg is közel 150 migráns tartózkodik a maljevaci határátkelőnél, ahol korábban az incidens történt, őket még a nap folyamán a hatóságok buszokkal el akarják szállítani a bihaci befogadóközpontba. Ezt az értesülést mindazonáltal hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

Az év eleje óta a rendőrség hivatalos adatai szerint közel 20 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába, és 13 ezret tartóztattak fel a hatóságok. Jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban. Többségükben az ország nyugati részében, a horvát határhoz közeli Bihac környékén zsúfolódtak össze, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort. A boszniai hatóságok szerint a legnagyobb probléma az, hogy a szerb és a montenegrói rendőrök átengedik a migránsokat a határon.

A Magyarországot is érintő nyugat-balkáni migránsútvonalat több mint két és fél évvel ezelőtt zárta le a magyar kormány, azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó migránsok száma. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, és náluk akarnak menedéket kérni.

Az említett útvonal lezárása óta a bevándorlók új útvonalakon, többségében Bosznia-Hercegovinán keresztül érkeznek Horvátországba, majd onnét Szlovénián keresztül Nyugat-Európába próbálnak eljutni. A határsértések mindennaposak.

Borítófotó: Az EU-tag Horvátországba igyekvő illegális bevándorlók sebesült társukat viszik, miután összecsaptak a határt védő boszniai rendőrökkel a Bosznia és Horvátország közötti maljevaci határátkelőn, a boszniai oldalon 2018. október 24-én.
MTI/AP/Amel Emric

Ezek is érdekelhetnek

További híreink