Szerbiában emelkednek a bérek és a nyugdíjak

Hírek Figyelo.hu

A járvány minden ország gazdaságára kifejtette hatását az elmúlt másfél évben, Szerbia ennek ellenére jó eredményeket jegyez, és máris nyugdíj- és béremelésről beszélnek. Sinisa Mali pénzügyminiszter a napokban jelentette ki, hogy mivel országa gazdasági mutatói kiválóak,

Szerbia megengedheti magának, hogy növelje a nyugdíjakat, a minimálbért és a közszférában dolgozók fizetését

– írta meg a VG vajdasági tudósítása.

A cikk szerint a politikus azt is közölte, hogy június és július folyamán is nem várt, mintegy 60 milliárd dináros többlet jelentkezett az állami költségvetésben. Az év első felében 198 milliárd dináros hiányt terveztek, ám július végén „csupán” 38,5 milliárd dinár mínuszt számoltak el.

Az adóbevételek szintén felülmúlták a várakozásokat, 1,3 milliárd euróval lettek nagyobbak a tervezettnél.

Az első negyedévben 1,7 százalékos gazdasági növekedést jegyeztek, a második negyedévben azonban kiemelkedően magasat, 13,4 százalékosat. Összességében az első fél évben 7,5 százalékos gazdasági növekedést sikerült megvalósítani. Az eredmények lehetővé teszik, hogy a nyugdíjasoknak idén három részletben 100 eurós segélyt folyósítsanak, februártól pedig újabb 20 ezer dináros (mintegy 60 ezer forint) egyszeri támogatásra is számíthatnak. A tervek szerint újévtől a minimálbért 32 ezer dinárról 35 ezerre növelik. A közszférában 5 százalékos béremelést fontolgatnak. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy

nem csak a nyugdíjasokra gondoltak, a járvány idején a legnagyobb terhet viselő egészségügyi dolgozók egyszeri 10 ezer dináros segélyt kaptak.

a lakosság életszínvonalának emelése a cél.

Mali szerint Szerbia gazdasága nem sínylette meg nagyobb mértékben a járványt, hiszen így is javultak a gazdasági mutatószámok. Jelentős beruházások valósulnak meg, és az államadósság szintje is stabil, a GDP 56,2 százalékát teszi ki, eleget tesz a maastrichti szerződés konvergenciakritériumainak is.

(Borítókép: Választók várakoznak a szerbiai választásokon a bácskai Noszán 2020. június 21-én. A maszk viselése ajánlott a szavazóhelyiségekben. Ezen a napon háromszintű – önkormányzati, vajdasági tartományi parlamenti és szerb parlamenti – választásokat tartanak a nyugat-balkáni országban. A választópolgárok 7 és 20 óra között adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények este fél tíz körül várhatóak, a végleges eredményeket pedig várhatóan legkésőbb június 25-ig közzéteszik. (MTI/Molnár Edvárd)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink