Szeptember 30. a magyar népmese napja

Hírek
Hol volt, hol nem volt, 2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A cél, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

A magyar kormány 2015-ben karolta fel a mozgalmat. „Minden este népmese!” címmel cselekvési tervet dolgozott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma és háttérintézményei, a Hagyományok Háza és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A program célja a magyar népmesék, a mesemondás népszerűsítése.

A program kidolgozói szerint fontos, hogy a köznevelésben és a felsőoktatásban is nagyobb hangsúlyt kapjanak a magyar népmesék, mivel a mesemondás az önismeret és egyéni kompetenciák – írás-olvasás, szövegértés, szövegalkotás, önkifejezés – fejlesztésén túl elősegíti a társas kapcsolatok kialakítását, a közösségi identitás megteremtését, támogatja a hagyományátadást, néprajzi ismeretszerzést, ezzel is segítve a magyar kulturális örökség áthagyományozását.

2017. tavaszán az EMMI „A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése a tanulásban” címmel pályázatot hirdetett. A felhívás célja a hagyományos magyar népmese, a népmesemondás, a mesei gondolkodás és nevelés népszerűsítése, beépítése a kulturális intézmények szolgáltatási kínálatába, NépmesePontok létrehozásával támogatva a nevelési-oktatási intézmények tanulóinak iskolai foglalkozáson kívüli kompetenciafejlesztését, ismeret- és tudásgyarapítását, a formális oktatást támogató és kiegészítő kulturális nevelés által.

A felhívás céljainak megvalósítására uniós forrásból elkülönített keretösszeg 1,2 milliárd forint. Ezen a héten az iskolákban, a NépmesePontokban, és mindenhol, ahol szeretik a népmesét, és felismerték annak hasznosságát, különféle rendezvényekkel, pályázatokkal emlékeznek meg Benedek apóról, no és az egykor élőszóval terjedő, majd leírt formában megmaradt nemzeti kincsekről. Könnyű dolga van annak, aki még vagy már esténként „hivatalból” mesél. De amint azt – többek között – Boldizsár Ildikó mesekutató, és Berecz András mesemondó rendszeresen hangoztatja, a mese nemcsak a gyerekeknek való, a felnőttek számára is tanulságos, szívet melengető, lelket zsongító szórakozás. Próbáljuk ki, hátha rászokunk.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink