Szépen hízott a költségvetés

Hírek Figyelo.hu

Tervszerűen alakultak büdzsé adóbevételei az év első felében, a költségvetési törvényben rögzített előirányzat 51,6 százaléka június végéig teljesült. Időarányosan már közel 250 milliárd forint pluszban jár az államkassza – derült ki az államháztartás központi alrendszerének előzetes mérlegéből.

A társasági adóbevételek szinte felrobbantak, az erre az évre tervezett bevétel 78 százaléka már befolyt, e 348 milliárd forint közel a kétszerese a tavalyi azonos időszak befizetéseinek. Az áfabevételek a várakozásoknak megfelelőn alakultak, a fogyasztás élénkülésének köszönhetően közel 2500 milliárd forint származott ebből adónemből, csaknem 500 milliárd forinttal több mint tavaly júniusban – emelte ki a VG cikke.

Úgy tűnik, hogy járvány hatása mégsem ütötte meg annyira a cégek profitját, tulajdonképpen a tavalyról elhalasztott adók egyszerre folytak be

– hívta fel a lap figyelmét Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst and Young Ügyvédi Iroda szakértője a taóval kapcsolatban. A járványhelyzet miatt tavaly rengetegen kértek adóelőleg-mérséklést, a Pénzügyminisztérium (PM) és a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) is kifejezetten erre biztatta a cégeket, ráadásul az adóbevallást és a megfizetést 2020. szeptember 30-ára tolta el a kormány.

Látszik a 2020-as adatokból, hogy a tavalyi előirányzatnak csak 81,1 százaléka teljesült. Mivel tavaly év közben a NAV csak azt látta, hogy mindenki mérséklést kér, azaz visszaesést vár, ezekből az adatokból kiindulva az sem kizárt, hogy emiatt a PM némileg alultervezte az idei taobevételt

– mutatott rá a szakember.

A taóval szemben a kisadózók tételes adójából (kata) kevesebb folyt be, időarányosan az erre az évre tervezett 237 milliárdnak mindössze a 38,7 százaléka. Honyek Péter, PwC Magyarország adótanácsadási üzletágának igazgatója szerint a katából származó befizetések a második félévben növekedni fognak, mert 2020. július 15-e óta a járványhelyzet miatt számos kata-adózó kapott kedvezményt.

Így a koronavírussal leginkább érintett ágazatokban, azaz a vendéglátás, a szálláshely-szolgáltatás, a sport, és az előadóművészet területén aktív vállalkozásoknak januártól májusig nem kellett havi tételes katát fizetnie. Bajusz Dániel viszont úgy látja, hogy az adónem töretlen népszerűsége és bővülése megtorpanni látszik,

szerinte a tavaly év végi szigorítások is hozzájárulhattak ahhoz, hogy nem teljesültek a várt befizetések.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kiadások is rendesen elszálltak, az éves előirányzat 53,9 százalékát már kifizették június végéig, ezzel hat hónap alatt a költségvetési törvényben meghatározott 2287 milliárd forintos pénzforgalmi deficit 74,5 százalékát (1704 milliárd forint) már összehozta a költségvetés. Mivel a kormány a saját hatáskörében további 1800 milliárd forint felhasználásáról szabadon dönthet, a 7,5 százalékos idei hiánycélt egyelőre semmi sem veszélyezteti. A költségvetés várhatóan biztosítani tudja az adó-visszatérítés fedezetét, akár már az idei büdzsé terhére.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink