Szépen fial a jövő nyugdíjasainak pénze

Hírek Figyelo.hu
Május közepéig több mint nyolcszázalékos hozamot is elérhettek azok az öngondoskodók, akik a rizikósabb pénztárportfóliók közül válogattak. A szóródás viszonylag nagy, a tavalyi évben kiemelkedő megtérülést hozó Megatrend például visszacsúszott a rangsor aljára.

Jó hír a nyugdíjkorhatárt csak húsz-huszonöt év múlva vagy még később elérő öngondoskodóknak, hogy a részvénypiacok menetelése húzza magával a nyugdíjcélú megtakarításokat is, legalábbis egész jól alakulnak a kockázatvállaló portfóliók idei hozamai, bár nagy a szóródás (1,8–8,2 százalék) a teljesítményükben a Világgazdaság összegzése szerint.

A BUX idén 8,3 százalékkal, az S&P 500 index pedig 11 százalékkal nőtt, a százszázalékos részvénykitettséget tükröző teljesítményt a hazai önkéntes nyugdíjpénztári vagyont kezelőknek csak megközelíteniük sikerült, igaz, még a legnagyobb rizikójú portfóliók összeállításakor is a nyugdíjpénzek csak 50–90 százalékáért vásárolnak részvényeket.

Az idei rangsor élén az Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztár áll a költségek levonása előtti bruttó 8,24 százalékos hozammal. A biztosítótársaság Kockázatvállaló nevű portfóliója épp annyival gyarapodott, mint a BUX, bár a benchmarkja más: a portfólióban minimum 68 százalékkal szerepelnek részvények, de a cél a kifejezetten magas 90 százalék elérése.

Kiemelték, az öngondoskodók pénzét jórészt nem is itthon fialtatják, a 90 százalékos részvénykitettségből csak 8 százalék a hazai, 82-ből a külföldi tőzsdéken válogatnak.

Tavaly ugyanez a portfólió 5,62 százalékos növekedéssel csak a középmezőnyre volt elég. Az Allianznál négy portfólió közül választhatnak a jövőbeli nyugdíjasok, s a szép hozamok ellenére a Kockázatvállalóban csupán 8,45 milliárd forint parkol, ez a teljes náluk lévő nyugdíjvagyon mindössze 3,9 százaléka.

Ebben az évben a második legmagasabb hozam a Generali Önkéntes Nyugdíjpénztárhoz kötődik, a minimum 65 százalékban részvényekbe fektető Eldorado Business 4,7 százalékos hozamnál tart a tavalyi 8,4 százalék után. A rizikóvállalási kedv itt nagyobb, mint a riválisnál: a nyugdíjvagyon 14 százalékát kezelik ebben a portfólióban.

Tavaly hatalmasat ment az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár Megatrend nevű portfóliója, kiemelkedő, 26 százalékos hozamot elérve.

A 2019-ig Klímaváltozás nevű portfólió azóta szélesebb körben válogat, a stratégia szerint 70 százalékot tartanak részvényekben, harmincat pedig magyar állampapírokban. Az alap benchmarkja 70 százalékban az MSCI All Country World Index, amelynek a teljesítményét kétszeresen sikerült felülteljesíteni tavaly. Ehhez kellett a jó időzítés, a részvénypiaci mélypont (tavaly március) idején emelték fel a részvénybefektetések arányát 50-ről 70 százalékra.

A hosszú távú trendekből igyekeznek profitálni, ezek a demográfiai változások, a klímaváltozás és a technológia. Idén viszont csoda kellene a tavalyi rekord megismétléséhez, május közepéig a Megatrend mindössze 1,82 százalékot hozott, ami csak a vert mezőnybe elég a kockázatos portfóliók rangsorában. Eddig a Növekedési portfóliót ajánlotta a kockázattűrő ügyfeleinek a Pannónia Nyugdíjpénztár, a múlt hónaptól azonban újított: elindította a Növekedési Pluszt, amely annyiban egyedi a magyar piacon, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári számlájukon lévő pénzüket az ügyfelek megoszthatják az új és a korábbi portfóliók között, míg más társaságoknál csak egy portfólióba lehet befizetni.

Az év végén 33 önkéntes nyugdíjpénztár közül válogathattak az öngondoskodók.

A tagok száma 1 millió 105 ezer volt, ez az első negyedév végére 40 ezerrel csökkent. A 2020-as befizetések 132 milliárd forintot tettek ki a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, az összegből 109 milliárd érkezett az ügyfelektől, a többi munkaadói juttatásként folyt be a pénztárakhoz. Tavaly 89,3 milliárd forintot fizettek ki az önkéntes nyugdíjpénztárak, a működési költségek 7,6 milliárd forintot tettek ki, a befektetések 63 milliárd forintot eredményeztek, a kezelt vagyon pedig 1625 milliárd forint volt 2020 végén. 2021 első három hónapjában 24,7 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek, 5,5 százalékkal többet, mint tavaly az első negyedévben.

(Borítókép: doomu, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink