Szenzációs felfedezés a szomszédban – jó hír a Molnak

Hírek Hordósi Dániel-Zágráb
Óriási földgázmezőt találtak a horvátok a magyar határ közelében.

A vártnál sokkal jobb eredményt hoztak az INA próbafúrásai a kelet-közép-horvátországi Grubisno Polje közelében nemrég feltárt gázmezőn. A magyar határtól mintegy 40 kilométerre fekvő település határában a szakembereknek sikerült egy napi 140 ezer köbméter földgáz kitermelésére alkalmas kutat fúrniuk.

Ez rendkívül jó hír dél-nyugati szomszédainknak, hiszen a kút egymaga képes kielégíteni az ország földgázigényeinek 7 százalékát.

Ez viszont még nem minden, a szlavóniai gázmező a mérnökök számításai szerint 150 millió köbméter gázt tartalmazhat, ezért hamarosan egy újabb, 800 méter mély lyukat fúrnak, ami a most felfedezettnél is nagyobb hozammal kecsegtet. A két új kút összesen tehát akár a horvát gázszükségletek 15 százalékát is képes lehet kielégíteni. Az irigylésre méltó hozam ráadásul nagyon jó minőséggel társul, a 92 bár nyomással előtörő 70 Celsius-fokos gáz ugyanis rendkívül száraz. Egyelőre viszont korai az öröm, a második fúrás, valamint a földgáz kinyeréséhez és elszállításához szükséges infrastruktúra ugyanis várhatóan három év múlva készül el, ezután kezdődhet csak a kút hasznosítása. A kitermelést a Mol részben horvát állami tulajdonban lévő horvátországi leányvállalata, az INA végzi majd, ezért a felfedezésből a magyar vállalat is sokat profitálhat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Ezek is érdekelhetnek

További híreink