Szenvednek a vendégmunkások Németországban

Hírek Figyelo.hu

Hétezer húsipari munkás közül 1900 vírusfertőzöttet mutattak ki Németország legnagyobb húsfeldolgozó cégénél. A Tönnies vágóhidakon sok vendégmunkás dolgozik: a munkakörülmények rosszak, a túlórák igen gyakoriak. „10-13 órát dolgoztunk. Csak így tudtuk elérni a megígért fizetést” – mondja a vendégmunkás Alex, aki valódi neve elhallgatását kérte a DW-től.

A HVG szemléje szerint a munkás azt állította, hogy

feketelistákon tartják számon azokat, akik beszélni mertek: ők soha többet nem számíthatnak munkára Németországban. Az ügyészség most vizsgálódik.

„Soha nem megyek vissza Németországba, még nyaralni sem” – mondta Mariana Costea, egy romániai idénymunkás a DW-nek. Két hónapig egy bajor farmon dolgozott, és kénytelen volt a fizetetlen túlórákat is ledolgozni. Mocskos hálószobákban kellett aludnia, és elmondása szerint a higiéniai óvintézkedések nem voltak biztosítva, így a koronavírus-fertőzés veszélyének is ki volt téve.

A cikk szerint a vendégmunkásokat a saját hazájukban toborozzák lelkiismeretlen közvetítők, akik aztán eladják őket külföldön. Ezért a német parlament, a Bundestag most meg akarja tiltani, hogy ilyen hazai szerződéssel rendelkező vendégmunkást alkalmazzanak Németországban. A törvény tervezetéről egyelőre vita folyik, ám azt már lehet tudni, hogy január elsején lépne érvénybe, és csak a húsiparra vonatkozna.

 

Kiemelt kép: Pixabay

Ezek is érdekelhetnek

További híreink