Szentkirályi Alexandra visszalépése: mi lesz most a szavazólapokkal és mire kell figyelni vasárnap?

Hírek Hecker Flórián
A kormánypártok főpolgármester-jelöltje szó szerint az utolsó pillanatban lépett vissza Vitézy Dávid javára, aki az LMP és egy civil szervezet közös jelöltjeként indul a vasárnapi választáson Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester ellen. Csakhogy Szentkirályi Alexandra neve már szerepel a szavazólapokon. A Nemzeti Választási Iroda most elmagyarázta, mit jelent ez a vasárnapi voksoláskor és mire számíthatnak a szavazópolgárok.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, péntek reggel Szentkirályi Alexandra váratlanul visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől. Azóta azt is megírtuk, milyen folyamat vezetett odáig, hogy a Fidesz-KDNP jelötje kiszállt a Budapest vezetéséért folyó versenyből.

Kormánypárti aspiráns tehát immár nincs a főpolgármester-jelöltek között, csakhogy ettől függetlenül a szavazólapokon még szerepel Szentkirályi Alexandra neve.

Az LMP és egy civil szervezet közös jelöltjeként induló Vitézy Dávid mellett a főpolgármesteri választáson így

  • Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester – akit a DK, az MSZP és a Párbeszéd támogat –, illetve
  • a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje, Grundtner András maradt versenyben.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) még május 22-én közölte, hogy már nyomtatják

  • a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek,
  • nemzetiségi önkormányzati képviselők,
  • valamint az európai parlamenti képviselők június 9-ei választásának szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában.

Június 4-én pedig az jelentették be, hogy június 6-ig szállítják ki vasárnapi választások szavazólapjait, jegyzőkönyveit és szavazási kellékeit.

Több mint 33 millió szavazólapról van szó, ebből 24 millió a helyi önkormányzati választásra készül, csaknem 8 millió pedig az EP-választásra, míg nagyjából 1,5 millió a nemzetiségi önkormányzati választásra. Többféle szavazólapot gyárt le a nyomda, köztük a főpolgármesterit is, ami rózsaszínű. Budapesten észnél kell lenniük a szavazóknak, hiszen nekik jut a legtöbb szavazólap: főpolgármesteri, polgármesteri, települési egyéni választókerületi, fővárosi listás és EP-választási.

Fotó: MTI

Be kell zúzni a szavazólapokat, mert visszalépett Szentkirályi Alexandra?

Az ANY Biztonsági Nyomda már május közepén nekiállt a feladatnak, a szavazólapok gyártására 250 tonna papírt használtak fel. Már jó előre jelezte, hogy legfeljebb május végéig áll készen arra, hogy a jelöltek visszalépését figyelembe vegye, azaz addig tudja levenni a visszalépőket a szavazólapról és új szavazólapot nyomtatni. Ezt követően viszont erre már nincs mód.

Szentkirályi Alexandra esetére éppen ez vonatkozik. A Világgazdaság megkereste az NVI-t, hogy tájékoztatást kérjen, mi a teendő ilyenkor. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi történik a főpolgármester-jelölti szavazólapokkal, és hogyan teszik egyértelművé a budapestieknek, hogy a kormánypárti főpolgármester-jelöltre már nem lehet érvényesen voksolni.

A választási iroda válaszából először is kiderült, hogy nincs szó arról, hogy meg kéne semmisíteni a szavazólapokat. Mint emlékeztetett, a választási eljárásról szóló törvény értelmében, ha egy, az egyéni szavazólapon szereplő jelölt vagy egy lista a szavazást megelőző 14. nap után, de a szavazás napját megelőzően kiesett – és a szavazólapokat már ezt megelőzően előállították –, akkor erről a tényről a szavazatszámláló bizottság köteles a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen, valamint szükség szerint szóban tájékoztatni a választópolgárokat.

Ami talán még ennél is fontosabb, hogy a kiesett jelölt (most tehát Szentkirályi Alexandra) vagy lista nevét a szavazólapon „a szavazás napját megelőzően a helyi választási iroda vagy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottság áthúzza”.

Vagyis bár olyan szavazólapok nem fognak készülni, amelyeken ne szerepelne Szentkirályi Alexandra, viszont az ő nevét tollal át fogják húzni, ezzel jelezve a választópolgároknak, hogy a kormánypártok főpolgármester-jelöltje már nincs versenyben. Így értelemszerűen rá érvényesen nem lehet voksolni.

 

A cikk itt olvasható.

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink